Prenosni računalniki
19.12.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

2020: Katastrofalno leto, vrhunski “gadgeti”

2020: Katastrofalno leto, vrhunski "gadgeti"
2020: Katastrofalno leto, vrhunski "gadgeti"

Nekako se ne zdi prav hvaliti ničesar, kar je povezano z letom 2020, pa vendarle: “gadgeti” so (bili) odlični. V letu, ko smo bili in še vedno smo bolj odvisni od naprav, kot kdajkoli prej, tehnologija ni razočarala in nam je omogočila najboljšo uporabniško izkušnjo doslej.

Tehnološki velikani so obljubljali generacijske spremembe v potrošniški tehnologiji in moramo priznati, da so obljube držali. Novi Mac-i in ostala “gaming” strojna oprema leta 2020 je dejansko izpostavila povsem nova področja računalništva. Kljub temu, da se neradi poslužujemo “presežnih pridevnikov”, so Apple, Nvidia, Microsoft, Sony in AMD resnično izpolnili in celo presegli vsa naša pričakovanja. Po navadi temu ni čisto tako, letos pa nimamo praktično nobenih pripomb.

Torej, tako kot vsako leto smo bili deležni pričakovanih hitov in na drugi strani spodrsljajev. Razlika pa je bila letos ta, da so letošnji hiti resnično veliki.

Največja zvezda leta 2020 je procesor M1

Deležni so ga bili Applovi novi prenosniki in Mac Mini. Spletni portal The Verge je MacBooku Air skorajda podelil perfektno oceno. Po navadi tranzicija procesorja pomeni nekompatibilnost aplikacij, ki se vlečejo še leta. Po navadi so aplikacije, ki so bile narejene za starejše procesorje, na novih počasne, medtem ko v določenih primerih na M1 delujejo hitreje. Po navadi se izboljšave hitrosti in baterije merijo v posameznih odstotnih točkah, novi prenosniki pa so neverjetno hitri in z enim polnjenjem držijo “večno”.

Med testiranjem novega prenosnika MacBook Air je The Verge tudi dva-krat ponovil teste, saj so se rezultati zdeli nerealni. Vprašanje je, kako se bodo na tak preskok odzvali Windows računalniki, ki imajo pred seboj zelo visoko postavljene standarde Appla.

“Gaming” strojna oprema navdušila tudi največje skeptike

Leto 2020 je bilo polno “gaming” novosti, predvsem na področju strojne opreme. Istočasno se zdi, da so vsi proizvajalci svoje noviteti izdali naenkrat, kupci pa jih nismo mogli dobiti nikjer. Pred letošnjim letom je bilo dobiti 4K, HDR in visoke stopnje osveževanja v eni napravi nemogoče. Po letu 2020 je vse to dostopno na enem računalniku ali konzoli (če imate to srečo, da se do katere lahko dokopljete).

Microsoftovi konzoli Xbox Series X in S za zdaj še ne razkrivata prihajajočih iger, sta pa vseeno zelo kompetentno in potihem izboljšali igralno izkušnjo ter izgled že obstoječih iger. Poleg tega pa imata oba modela konzol veliko potenciala za prihodnost, predvsem z Microsoftovo naročniško storitvijo “Game Pass Ultimate”.

Največji konkurent in poleg Xboxa glavna konzola na trgu, PlayStation 5, nas je vse skupaj kar malce presenetil s svojim novim kontrolerjem, ki nudi novo, še bolj pristno izkušnjo igranja. Številni testi kontrolerja kažejo, da kljub začetnemu skepticizmu obstaja velika razlika. Fundamentalne specifikacije konzole PS5 so izredne, še vedno pa obstaja jabolko spora dizajn naprave.

Gledano v celoti, nove grafične kartice računalnikov in nove konzole resnično predstavljajo začetek nove generacije “gaming” izkušnje.

Apple in Samsung še vedno kraljujeta na trgu pametnih telefonov

Tudi telefoni leta 2020 so bili vrhunski. Čeprav je bilo “daljnega” marca, se še dobro spomnimo, da je linija Samsung Galaxy S20 dobila prvi “flagship” 5G telefon. Morda je nekoliko čudno govoriti o Samsungovih novostih, kot tihih in nevpadljivih, vendar je dejstvo, da sta modela S20 in S20 Plus zelo potihem postala najboljša Android telefona leta.

Če se spomnimo konca leta 2019, smo na veliko pisali o revolucionarni tehnologiji 5G. Že res, da leto 2020 ni bilo idealno za implementacijo tovrstne tehnologije, kljub temu pa se je izkazalo, da ta še ni na nivoju, kakšrnega smo pričakovali. Recimo v ZDA je 5G omrežje zgolj za odtenek boljše od 4G, če ga sploh najdemo. Ne glede na 5G kompatibilnost so telefoni, ki so bili izdelani letos, vrhunski. Kompatibilnost s 5G omrežji temu ni ravno pretirano veliko doprinesla, kajti že sami po sebi so bili novi modeli narejeni skorajda brezhibno.

Tudi novi iPhoni so (bili) odlični in tudi Apple je ob izidu nove serije veliko govoril o tehnologiji 5G. Enako, kot velja za Samsung, serija iPhone 12 ni odlična zaradi 5G kompatibilnosti, temveč z njo. Končno je prišel tudi manjši iPhone 12 mini, ki je navdušil vse tiste, ki so na veliko govorili, da iPhone od modela 5S naprej samo raste. Ob tem pa velja izpostaviti, da je iPhone 12 mini ohranil visoko kvaliteto delovanja.

… in še kar nekaj drugih vrhunskih “gadgetov”

Poleg vseh naštetih in izpostavljenih naprav, ki so izšle v letu 2020, procesorjev in grafičnih novosti, pa je “Covid-19 leto” prineslo še nekaj drugih vrhunskih kosov tehnologije.

Asus ROG G14 Zephyrus “gaming” prenosnik; GoPro Hero 9; dron DJI Mini 2 s tehnologijo OcuSync; Nintendo Mario Kart Live Home Circuit AR; električno kolo VanMoof S3; slušalke Sony WH-1000XM4 in Dellov najnovejši XPS 13 2-in-1. Celo pametni zvočniki, kot sta Amazon Echo in Nest Audio, so močno izboljšali kvaliteto zvoka, medtem ko je Apple končno ponudil normalno ceno za svoj HomePod mini.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več