Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Socialna omrežja
15.11.2022 14:34

Deli z drugimi:

Share

20 največjih odpuščanj tehnoloških podjetij leta … do zdaj (2. del)

Letos je delo izgubilo že več kot 44.000 tehnoloških delavcev z vseh koncev industrije, skoraj zagotovo pa jih bo še več.

OnlyFans odpušča nedoločeno število zaposlenih

V začetku avgusta je OnlyFans, storitev, ki je v veliki meri odgovorna za porast plačljivih naročnin na spolne vsebine, sporočila, da bo odpustila nedoločeno število zaposlenih in se sklicevala na “preoblikovanje določenih ekip”, kot poroča Insider. Odpuščanje je bilo nekoliko presenetljivo, saj je izvršni direktor podjetja le nekaj tednov prej dejal, da se podjetje ne sooča s takšnim upočasnjevanjem naročnikov, kot ga doživljajo velikani, kot je Netflix.

Do te poteze je prišlo po tem, ko se je podjetje lani poskušalo preusmeriti od spolno eksplicitnih vsebin, vendar mu to ni uspelo. Ta poskus je naletel na kritike ustvarjalcev vsebin OnlyFans, ki so menili, da jih je podjetje, pri katerem so imeli ključno vlogo, da je postalo pomembno in dobičkonosno, opeharilo.

Družba Cameo je odpustila četrtino ljudi

Oh, Cameo. Ko je do prijateljevega rojstnega dneva le še nekaj trenutkov, vi pa še vedno nimate darila, kje drugje lahko plačate za 30-sekundni vzklik zvezdnika? Na žalost se zdi, da ta poslovni model morda ne bo imel dolgega roka trajanja.

V začetku leta je podjetje, ki je včasih vplivalo na Snoop Doga, Caitlyn Jenner in celo Donalda Trumpa mlajšega, napovedalo, da bo odpustilo približno četrtino zaposlenih. Do odpuščanja, ki ga je izvršni direktor Steven Galanis opisal kot “korekcijo smeri”, je prišlo po tem, ko je podjetje v času pandemije nekoliko pospešilo zaposlovanje, da bi zadovoljilo povečano povpraševanje. Kot pri številnih drugih podjetjih na tem seznamu pa se je tudi ta kratek vzpon v obdobju pandemije izkazal za kratkotrajnega.

Soundcloud odpušča do 20 % osebja

Medtem ko so se največja imena na področju pretakanja glasbe doslej izognila odpuščanju, pa tega ne moremo trditi za manjšo, vendar umetnikom prijaznejšo platformo SoundCloud. V sredo je izvršni direktor Michael Weissman po navedbah Billboarda po elektronski pošti opozoril zaposlene na odpuščanja, ki bodo prizadela do 20 % podjetja. Predstavnik podjetja je potrdil zmanjšanje števila zaposlenih in dejal, da je podjetje v fazi “pomembne” preobrazbe.

Današnja sprememba SoundCloud postavlja na dolgoročno raven in nas postavlja na pot trajne dobičkonosnosti,” je Weissman zapisal v elektronskem sporočilu zaposlenim. “V podjetju smo že začeli sprejemati preudarne finančne odločitve, ki se zdaj nanašajo tudi na zmanjšanje naše ekipe. “

iRobot po prevzemu družbe Amazon odpustil 10 % zaposlenih

Prvi teden avgusta je bil za razvijalca Roombe, podjetje iRobot, zelo težak. Podjetje za robotiko se je z Amazonom dogovorilo o prevzemu podjetja za 61 dolarjev na delnico, kar je pomenilo skoraj 1,7 milijarde dolarjev, kar je šokiralo komentatorje in nekatere strokovnjake za varstvo konkurence. Istega dne je podjetje napovedalo, da bo odpustilo 10 % zaposlenih.

iRobot je odpuščanja, ki so bila namerno ali ne zakrita pod novico o prevzemu, razkril med poročilom o dobičku v drugem četrtletju. iRobot je dejal, da je v postopku prestrukturiranja svojih dejavnosti, kar pomeni, da bo delo izgubilo približno 140 zaposlenih v podjetju iRobot. Kljub nenavadnemu času je iRobot za blog o robotiki The Robot Report povedal, da Amazon ni bil vpleten v odpuščanje.

Snap bo odpustil približno 20 % delovne sile

Po več mesecih javnih finančnih težav je Snap končno objavil veliko novico. Glavni izvršni direktor Evan Spiegel je 31. avgusta zaposlenim sporočil, da bo podjetje zmanjšalo število zaposlenih za približno 20 % oziroma za več kot 1.000 zaposlenih. Spiegel je navedel slabe napovedi prihodkov za prihodnost in dejal, da je bilo obsežno prestrukturiranje potrebno za “zagotovitev dolgoročnega uspeha družbe Snap v vsakem okolju”.

Spomladi je podjetje sporočilo, da bo upočasnilo zaposlovanje, potem ko je vrednost njegovih delnic v enem dnevu padla za skoraj 40 %. Mesece pozneje je podjetje v drugem četrtletju zabeležilo najšibkejšo četrtletno rast prodaje v šestih letih delovanja na borzi. Tako kot druga velika IT podjetja je tudi Snap v veliki meri posledica večjega upada prihodkov od digitalnega oglaševanja, ki pesti tehnološko industrijo.

Patreon odpustil 17 % delovne sile

Septembra se je platforma za članstvo ustvarjalcev vsebin Patreon uvrstila na vse večji seznam podjetij, ki so pogorela zaradi prevelikih naložb v času pandemije. Izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Patreon Jack Conte je v torkovem pismu zaposlenim sporočil, da bo podjetje zmanjšalo 17 % svoje delovne sile oziroma približno 80 delavcev v skupinah Go-to-Market, Operations, Finance in People. Conte je dejal, da je podjetje med pandemijo pospešilo svoje poslovanje, deloma zaradi vse večjega števila ljudi, ki so se ob zaprtju in naročilih, da ostanejo doma, obračali k ustvarjanju spletnih vsebin, in pripravilo nov operativni načrt za podporo tej rasti. Čeprav so nekateri analitiki napovedovali, da se bo konjunktura po pandemiji ohranila, se je zgodilo ravno nasprotno.

“Ker je svet začel okrevati po pandemiji in doživljati širšo gospodarsko upočasnitev, ta načrt ni več prava pot za Patreon,” je dejal Conte.

Poleg odpuščanj bo Patreon po besedah Conteja združil svojo marketinško ekipo, prestrukturiral svoja prizadevanja za partnerstva z ustvarjalci ter zmanjšal obseg svojih operativnih in zaposlitvenih funkcij. Novica o odpuščanju je prišla manj kot teden dni po tem, ko je podjetje odpustilo pet zaposlenih v varnostni skupini. Eden od odpuščenih delavcev je trdil, da so bila odpuščena celotna varnostna ekipa, čeprav je Patreon v izjavi, poslani portalu Gizmodo, temu opisu ugovarjal.

Peloton bo odpustil okoli 500 zaposlenih, da bi “rešil” podjetje

Govorimo o preobratu. Peloton, bleščeči ljubljenec domačega fitnesa, ki se je razcvetel med pandemijo in se zdaj bori za preživetje. Podjetje Peloton je v četrtek v četrtem krogu odpuščanj letos za časnik The Wall Street Journal povedalo, da bo zmanjšalo število zaposlenih za približno 500 ali 12 % svoje delovne sile. Družba Peloton je sporočila, da je ta krog odpuščanj zadnji korak v okviru obsežnejšega načrta prestrukturiranja. V sporočilu izvršnega direktorja Barryja McCarthyja zaposlenim, ki ga je videl CNN, je navedeno, da je zmanjšanje sredstev potrebno za “reševanje podjetja Peloton”. McCarthy je za časopis povedal, da daje podjetju šest mesecev časa, da se obrne na bolje. Če to ne bo uspelo, podjetje Peloton po McCarthyjevih besedah morda ne bo moglo več delovati kot samostojno podjetje.

Zadnja odpuščanja so se dotaknila več področij v podjetju, vendar naj bi jih najbolj občutil oddelek za trženje. Po končanem odpuščanju bo imel Peloton po vsem svetu približno 3.800 zaposlenih, kar je manj kot polovica osebja, ki ga je zaposloval v enakem obdobju lani.

Peloton je tako kot druga podjetja, navedena na tem seznamu, v času pandemije zaradi eksplozivne rasti izvedel obsežne naložbe. Vendar so nihanje povpraševanja, pretresi v dobavni verigi in spremenjeno vedenje potrošnikov, ki se je pojavilo pozno pandemično, razkrili kratkovidnost teh prizadevanj.

Flipboard odpustil skoraj četrtino zaposlenih

Zaradi manjših prihodkov od digitalnih oglasov in negotovih gospodarskih razmer je glavni agregator novic Flipboard prejšnji teden odpustil skoraj četrtino vseh zaposlenih. Izvršni direktor družbe Flipboard Mike McCue je odpuščanje potrdil v nedavnem poročilu družbe Axios. Odpuščanje je vplivalo na 24 delavcev, kar predstavlja 21 % delovne sile družbe Flipboard.

Da, prestrukturirali smo se zaradi slabega gospodarske slike in slabih obetov za digitalno oglaševanje,” je McCue povedal agenciji Axios. Flipboard je začel delovati pred 12 leti z vizijo postati “eno mesto, kjer boste našli zgodbe za vaš dan”, v vse večji ponudbi, ki je eksplodirala na začetku mobilnega gospodarstva.

Od leta 2010 se je veliko spremenilo. Na področju kuratorstva prevladujejo agregatorji s podporo velikih tehnoloških podjetij, kot sta Google in Apple News, in ogrožajo manjše storitve, kot je Flipboard. Nihanje na področju digitalnega oglaševanja še naprej negativno vpliva na številna tehnološka podjetja, vključno z družbama Meta in Snap.

Microsoft odpustil nekaj manj kot 1.000 delavcev

Tudi Microsoft se ne more izogniti odpuščanju. V ponedeljek, 18. oktobra, naj bi podjetje po poročanju portala Axios odpustilo nekaj manj kot 1.000 zaposlenih, ki so razporejeni v več oddelkih podjetja in različnih regijah.

Zaenkrat so podrobnosti, ki pojasnjujejo razloge za zmanjšanje sredstev, še vedno redke. Do odpuščanj prihaja tri mesece po tem, ko naj bi Microsoft v okviru širše “strateške preusmeritve” ukinil druga delovna mesta, kar naj bi vplivalo na približno 1 % podjetja. Microsoft se ni takoj odzval na prošnjo podjetja Gizmodo za komentar, vendar je za Axios povedal, da namerava še naprej vlagati v svoje poslovanje. Microsoft ni zanikal odpuščanj.

“Kot vsa podjetja redno ocenjujemo svoje poslovne strokovnjake in v skladu s tem izvajamo strukturne prilagoditve,” je dejal tiskovni predstavnik. “V prihodnjem letu bomo še naprej vlagali v naše poslovanje in zaposlovali na ključnih področjih rasti. “

Kljub temu so Microsoftova zmanjšanja nekoliko šokantna. Medtem ko so drugi tehnološki velikani, kot sta Meta in Google, že več mesecev napovedovali morebitna odpuščanja in celo spodbujali svoje slabše zaposlene, naj odidejo skozi vrata, je Microsoft o tem vprašanju ostal razmeroma tiho. Na papirju Microsoft ni bil tako občutljiv na posledice poslabšanja razmer na trgu digitalnega oglaševanja in vsaj videti je bilo, da se med pandemijo ni preveč razširil z nenavadnimi naložbami in norim zaposlovanjem kot nekatera druga podjetja.

Zillow odpustil 300 delavcev

Spletni nepremičninski in marketinški velikan Zillow naj bi 26. oktobra po poročanju TechCruncha odpustil približno 300 zaposlenih. Do odpuščanja je prišlo le približno leto dni po tem, ko je podjetje novembra 2021 objavilo bistveno večje odpuščanje, ki je prizadelo približno 2.000 zaposlenih ali približno četrtino zaposlenih.

Viri, ki so govorili z TechCrunchom, so povedali, da so odpuščanja oktobra 2022 vplivala predvsem na osebje v Zillowovih svetovalcih za ponudbo, prodaji PA in zalednem osebju v Zillow Home Loans in Zillow Closing Services. Tiskovni predstavnik podjetja Zillow je odpuščanja potrdil v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal podjetju Gizmodo.

Pri ustvarjanju digitalnih rešitev, ki ljudem omogočajo lažje gibanje, nenehno ocenjujemo svoje vire in z njimi odgovorno upravljamo kot del našega običajnega poslovnega procesa. Ta teden smo sprejeli težko, a nujno potrebno odločitev, da ukinemo manjše število delovnih mest in ta sredstva preusmerimo na ključna področja rasti v okviru naše stanovanjske superaplikacije,” je dejal tiskovni predstavnik.

Družba Stripe zmanjšala delovno silo za 14 %

Družba Stripe, ena največjih uspešnic v fintech industriji, je v začetku novembra odpustila več kot 1.000 zaposlenih ali približno 14 % podjetja.

Glavni izvršni direktor Patrick Collison je 3. novembra zaposlenim novico sporočil v sporočilu, v katerem je tako kot mnogi drugi pred njim za nevzdržno poslovno okolje krivil gospodarske razmere, inflacijo in naraščajoče obrestne mere. Collison je zmanjšanje števila zaposlenih opisal kot “najtežjo spremembo, ki smo jo do zdaj morali izvesti v družbi Stripe”.

Družba Stripe, ki pomaga obdelovati plačila s kreditnimi karticami, je bila v prvi vrsti priča razcvetu e-trgovine, ki ga je sprožila pandemija Covida-19. Posledično se je rast podjetja močno povečala, saj so se plačila in prihodki povečali za trikrat. Vendar ta začasni pandemični vzpon ni trajal dolgo in Stripe se zdaj spopada s padcem.

Vedno smo bili ponosni na to, da smo kapitalsko učinkovito podjetje, in menimo, da je to lastnost pomembno ohraniti,” je zapisal Collison. “Da bi se ustrezno prilagodili svetu, v katerega vstopamo, moramo zmanjšati stroške.”

Collier je priznal, da so ustanovitelji podjetja storili več napak pri presoji. Prvič, preprosto so bili preveč optimistični glede rasti internetnega gospodarstva v letu 2022. V zvezi s tem je Collier dejal, da so ustanovitelji prehitro povečali stroške poslovanja podjetja.

Te napake bomo odpravili,” je zapisal Collier. “Svet je zdaj v negotovnem obdobju, vendar pričakujemo, da nam bodo te spremembe omogočile ustvarjanje pozitivnih denarnih tokov v prihodnjih četrtletjih.”

Meta ustavlja vse nove zaposlitve

Odpuščanja so letos grdo zaznamovala skoraj vse kotičke tehnološke industrije. Skoraj na vsakem vogalu. Do zdaj so se največja stara imena v panogi, kot so Google, Amazon in Apple, izognila razmeroma neokrnjeno, vendar obstajajo znaki, da se to spreminja. Ta teden je Meta, nekoč eno najdonosnejših podjetij na svetu, napovedalo zamrznitev zaposlovanja po vsem podjetju.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je po poročanju agencije Bloomberg novico sporočil med pogovorom z zaposlenimi konec septembra. Poleg zamrznitve zaposlovanja je Zuckerberg dejal, da morajo ekipe pričakovati zmanjšanje proračuna, tudi tiste, ki še vedno rastejo. Izvršni direktor naj bi zaposlenim povedal, naj pričakujejo, da bo prihodnje leto v podjetju manj zaposlenih. Bloomberg ugotavlja, da gre na splošno za prvo večje krčenje proračuna v 18-letni zgodovini Mete.

Zmanjšanje proračuna ni presenečenje. Podjetje, ki je pravkar zapravilo 10 milijard dolarjev za metaverse, ki ne obstaja, je julija sporočilo, da bo zmanjšalo zaposlovanje novih inženirjev za približno 30 %. Približno v istem času je višji vodstveni delavec vodjem poslal elektronsko sporočilo, v katerem jih je pozval, naj “premaknejo in odpustijo” slabo uspešne zaposlene. Čeprav do odpuščanj še ni prišlo, je Zuckerberg nakazal, da so možna, in celo poskušal spodbuditi nekatere manj uspešne zaposlene, da bi zanj opravljali umazano delo.

Mislim, da se nekateri izmed vas lahko odločijo, da to mesto ni za vas, in ta samoodločba me ne moti,” je dejal Zuckerberg v izteklih vprašanjih in odgovorih. “Realno gledano je v podjetju verjetno veliko ljudi, ki ne bi smeli biti tukaj.”


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Meta


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več