Računalništvo, telefonija
28.04.2018 14:46
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 načinov, na katere bi tehnologija lahko vplivala na evolucijo

10 načinov, na katere bi tehnologija lahko vplivala na evolucijo
10 načinov, na katere bi tehnologija lahko vplivala na evolucijo

Hitrost razvoja tehnologije je vse večja in večja, ljudje pa le stežka sledimo vsem inovacijam, izumom in novostim. Glede na to hitrost razvoja je skorajda neizbežno, da ne bi tehnologija vplivala na našo biologijo. Tukaj je 10 načinov, za katere menimo, da bi lahko enkrat postali realnost.

10. Novi čuti

Za zdaj smo ljudje kar se tiče naših čutov omejeni na našo biologijo in če jih želimo dodati in izostriti, potrebujemo nek zunanji dodatek. Podjetje Cyborg Nest je razvilo napravo North Sense, ki se pripne na prsa uporabnik in s pomočjo katere lahko uporabnik začuti magnetno polje Zemlje, poleg tega pa začuti Sever. Ustanovitelj podjetja ima v svoji glavi vgrajen čip, ki mu pomaga pri njegovi barvni slepoti, saj zdaj sliši barve skozi kosti. Kot lahko vidimo bi ljudje s pomočjo takšnih in podobnih naprav lahko precej prehiteli evolucijo oz. dosegli tisto, kar evolucija ne bi sama nikoli zmogla. Govorimo o izostritvi ali celo dodajanju novih čutov.

9. Memetična evolucija

Richard Dawkins, strastni “Twitter uporabnik” in veliki vodja evolucijske biologije, ki je verjetno najbolj poznan po memetiki. Memeologija trdi, da se ideje širijo kot virusi ter pogosto tudi tako nastajajo. Dawkins uporabi kot primer tega religijo in še prej medsebojno povezovanje naših prednikov preko kulturnih in tehnoloških idej. Možno je, da bi lahko evolucija v prihodnosti postala izključno bazirana na izmenjavi informacij – na preseku bilogije in moderne tehnologije. To pomeni, da bi čista biološka evolucija postala stvar preteklosti in postala surova izmenjava znanja.

8. Potovanje v vesolje

Profesor Cameron Smith iz Univerze v Portlandu verjame, da če in ko človeštvo zažene multi-generacijsko vesoljsko misijo, bodo fizični pogoji vesolja naravno izbrali drugačne oblike zarodkov kot Zemlja. Trenutno se astronavti zaradi nenaravnih pogojev v vesolju srečujejo s poslabšanjem vida, poškodbami mišic in celo slepoto. To se dogaja zaradi tega, ker smo se enostavno navadili živeti z gravitacijo in vprašanje je, kako bi se otroci razvijali v vesolju, kakšne kosti bi imeli in kakšne organe.

7. “Deljenje možganov”

Ljudje smo danes bolj povezani kot kdajkoli prej. Od povsem ločenih plemen v zgodovini smo prišli do dobe interneta, ki nas povezuje z ljudmi po vsem svetu. Vendar zakaj bi se ustavili tukaj, če pa lahko med seboj dobesedno delimo možgane? Že zdaj lahko recimo s pomočjo prostetike, ki jo upravljamo z našimi možgani, pošiljamo signale, vendar tukaj obstaja ena težava, in sicer povezava oz. zmogljivost. Si predstavljate kolikšna procesorska moč bi bila potrebna za uporabljanje vseh 100 milijard nevronov? Po mnenju Andersa Sandberga iz Oxfordske univerze je možno, da bi takšno povezovanje človeških možganov lahko pripeljalo do sfere “Noosphere”. Evolucionarnega stadija, ki bazira na zavesti in aktivnosti možganov.

6. Eliminacija bolezni

Velik del evolucije predstavlja razvoj virusov in njihova agresivna pot proti celicam. Vse to je vplivalo na to, da smo danes ljudje takšni kot smo, vendar pa se moramo zavedati, da je genski inženiring razvit do te stopnje, da lahko to, kar je nekoč delala evolucija, danes naredijo znanstveniki v laboratorijih. Tehnologija kot je recimo CRISPR omogoča znanstvenikom, da umetno spreminjajo človeške genome, z uporabo umetno ustvarjenih virusov. Gre za neke vrste spreminjanje narave. Danes se ta tehnologija uporablja za zdravljenje bolezni kot je HIV, rak in nekaj drugih. To je seveda zgolj prvi korak in če se recimo genski inženirig razvije do točke, kjer bi lahko spremembe v genomih bile prenosljive po generacijah, bi to lahko revolucionarno vplivalo na eliminacijo nekaterih bolezni.

5. Socialna struktura

Uporaba CRISPR in genetskega inženiringa ni zgolj namenjena medicini, temveč je modifikacija genomov lahko uporabljena tudi za kozmetične namene, še posebej ko govorimo o zarodkih. T. i. “dizajnerski dojenčki” niso nov koncept. S procesom imenovanim preimplantacija je genetična diagnoza možna že od 90-ih let naprej, omogoča pa spremembo barve oči, las in kože. Če bo razvoj tehnologije tekel v tej smeri naprej, bi lahko nekoč videli človeštvo, ki se deli na modificirane in nemodificirane ljudi. Praktično bi lahko starši izbrali, kako bo izgledal njihov otrok, torej neke vrste Sims v realnem življenju.

4. Zastarelost

Zgodovinar Yuval Harari napoveduje, da bi lahko Homo Sapies s pomočjo tehnologije sam ustvaril svoje naslednike. Tako kot smo to že prej omenili pri enem od znanstvenikov vidi Harari vso zgodovino skozi prizmo deljenja informacij do točke, kjer vse aktivnosti, pomeni in celo evolucija postane proces masovnega deljenja informacij. Napoveduje, da bi lahko digitalni ekosistem, ki procesira podatke bolje od sebe, nadomestil celoten sistem. Ideja je, da bi ljudje bili sokrivci za svojo lastno zastarelost in vse to zaradi algoritmov v človeških možganih, ki jih bodo nadomestili novi.

3. Miselni vzorci

Največja razlika med nami in našimi predniki ispred 30.000 let je v tem, kako in kdaj sprejemamo informacije. Če recimo vzamemo primer današnjih milenijcev se že njihovi možgani razlikujejo od možganov staršev, zaradi količine gledanja v ekrane. Nekateri znanstveniki govorijo o “zunanjih možganih”, ki so kot neke vrste oblak, kamor danes shranjujemo podatke iz telefonov in računalnikov. Ne glede na vse je dejstvo, da se bodo človeški možgani spremenili, da bi ulovili tehnologijo, prav tako pa se bo ta spreminjala po svoje naprej.

2. Človeško-živalski hibridi

Morda se to komu sliši absurdno, vendar zgodnje faze te tehnologije že obstajajo. Najprej poglejmo kaj so ustvarili znanstveniki lansko leto. Ustvarili so prvi človeško-živalski hibrid, in sicer iz celic prašiča in ljudi. Zarodek so poimenovali Chimera, po grškem mitološkem bitju. Celoten poizkus je bil narejen za testiranje možnosti doniranja živalskih organov ljudem, namreč po 28-ih dneh so zarodek uničili. Kljub temu je ta poizkus pokazal, kaj bi lahko to pomenilo za prihodnost hibridne tehnologije.

1. Večno življenje

Glavni cilj transhumanistov je umetno razviti človeško bitje preko zmožnosti človeškega telesa. To pomeni skeniranje in nalaganje vseh informacij iz možganov v napravo. V teorijo to pomeni postati ne-človeško bitje, eventuelno zaobiti biološko evolucijo v celoti. Tukaj pa seveda še vedno obstaja kar nekaj ovir, ki jih je potrebno preskočiti.


Prijavi napako v članku