Računalništvo, telefonija
21.12.2012 12:59
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

1. program za izračunavanje doze sevanja, ki jo prejme plod med medicinskimi preiskavami

Na Univerzi v Trabzonu, Turčiji, so razvili 1. računalniški program, ki omogoča izračunavanje doze sevanja, ki jo prejme plod med preiskavami in terapijo matere zaradi različnih bolezni, ob uporabi ionizirajočih substanc v medicini.
Avtor: Urška Lamot, dr. med.
Avtor: Urška Lamot, dr. med.

Čeprav med nosečnostjo svetujejo popolno izogibanje ionizirajočemu sevanju, pa pogosto v primeru bolezni to ni mogoče. Program nmfdose je bil izdelan na podlagi lastnosti posameznih radiofarmakoloških substanc, ter doz sevanj plodu zaradi njihove uporabe na različnih stopnjah razvoja, ki so jih pridobili z raziskavami. Podatke iz raziskav so vgradili v računalniško kodo s pomočjo programskega jezika Fortran 90. Program deluje na operacijskem sistemu Windows XP, 7 in Vista.

Za izračun prejete doze moramo v program vnesti 4 vrste podatkov. Najprej izberemo vrsto radionuklida. Sledi izbira radiofarmakološkega sredstva v katerega je radionuklid vgrajen. V naslednji stopnji izberemo gestacijsko starost plodu in na koncu še vnesemo radiacijsko aktivnost radionuklida v MBq. Rezultat je izračunana prejeta doza sevanja v mSv. Na koncu program svetuje različne ukrepe glede na ugotovljeno prejeto dozo sevanja. Dokazano je, da se posledice sevanja na plodu pokažejo šele po prejetju doze, ki je večja od 10 mSv.

Mnogo žensk je med medicinskimi preiskavami in zdravljenjem izpostavljenih ionizirajočim sevanjem. Ta vrsta sevanja lahko poškoduje plod. Izpostavljenost sevanju med nosečnostjo lahko privede do poškodbe genetskega materiala plodu, motenj v razvoju, znotrajmaternične nosečnosti in razvoja malignih tumorjev. Učinek ionizirajočega sevanja na plod je odvisen od stopnje razvoja v kateri se nahaja plod med prejetjem sevanja. Če je plod izpostavljen sevanju do 14 dni po spočetju, pride navadno do smrti plodu. Do ostalih navedenih posledic pride najpogosteje od 3. do 5. tedna po spočetju, ko poteka najpomembnejši del razvoja organov. Najmanjši učinek ima sevanje na plod v zadnjem tromesečju nosečnosti.

Čeprav nmfdose program ni zanesljivo orodje za izračunanje doze sevanja v nekaterih redkih bolezenskih stanjih matere, pa predstavlja uporabno orodje pri izračunavanju okvirne prejete doze sevanja plodu v nuklearno-medicinskih preiskavah oz. terapiji, v primerih ko se kljub nosečnosti obsevanju matere ne moremo izogniti in je za medicinsko osebje dostopen brezplačno.

Avtor: Urška Lamot, dr. med.


Prijavi napako v članku