Računalništvo, telefonija
26.03.2021 19:48

Deli z drugimi:

Share

Zavržemo preveč še delujočih naprav

Ozaveščanje potrošnikov o elementih krožnega gospodarstva in spreminjanje navad pri ravnanju s še delujočimi napravami s pomočjo ozaveščevalnih aktivnosti postaja vse bolj pomembno.

Količina e-odpadkov narašča 3-krat hitreje od ostalih odpadkov

Po podatkih Evropske komisije je odpadna električna in elektronska oprema najhitreje rastoči tok odpadkov v Evropi. Proizvodnja narašča, ker je tudi povpraševanje ogromno, naprave pa uporabniki hitro zamenjajo s sodobnejšimi. Prevečkrat se to zgodi, še preden se aparati pokvarijo, pri tem pa njihovi uporabniki ne pomislijo, da bi stara oprema lahko nekomu koristila. Preprosto jih še delujoče odvržejo – tudi na nepravilna mesta. Zato imamo svetovni problem pomanjkanja redkih in dragih naravnih virov, ki lahko v primeru nepravilno odvrženih naprav postanejo celo škodljivi za okolje.

Koncept krožnega gospodarstva

V izogib pomanjkanju surovin bo v prihodnosti potrebno čim večji del uporabljenih materialov ohraniti v uporabi čim daljši čas, vse ostalo pa primerno reciklirati, ob tem pa čim manjši del odlagati na odlagališča. Takšen način predvideva koncept krožnega gospodarstva, ki zmanjšuje odpadke na najnižjo možno raven ter spodbuja ponovno uporabo, servisiranje, obnovo, recikliranje ter souporabo in prodajo storitev namesto izdelka, kar se pri nas zaenkrat še premalo izvaja.

Izvajalci projekta

Z namenom, da se v Sloveniji omenjeno ravnanje izboljša, so v družbi ZEOS, d.o.o. skupaj s partnerjema, Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o., v letu 2020 pričeli izvajati projekt Life Spodbujamo e-krožno. Pod sloganom »Še sem uporaben« bo projekt trajal vse do konca leta 2024 in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije. Družba ZEOS, d.o.o. je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. Ocenjujejo, da se med e-odpadki nahaja še 1-2 % delujočih naprav, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji sprejemajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato preko svojih aktivnosti delujejo v smeri, da bi se te odpadke zajezilo in se jih tako lahko ponovno uporabilo.

Vsebina projekta

Projekt Life Spodbujamo e-krožno se osredotoča na ozaveščanje potrošnikov in deležnikov v verigi upravljanja z aparati. S pomočjo izgradnje ustrezne mreže, terenskih aktivnosti ter zakonodajnih predlogov vpliva na spreminjanje navad pri ravnanju z njimi. Prispeva k učinkovitejšemu izvajanju ključnih elementov krožnega gospodarstva: s spodbujanjem procesov servisiranja, ponovne uporabe, obnove, souporabe ter nakupa storitev ustvarja pogoje, kjer bodo materiali ostajali dalj časa v obtoku ter tako omogočili ohranjanje naravnih virov.

Organizatorji projekta pripravljajo inovativna orodja, s pomočjo katerih bodo poskušali večji del še delujočih aparatov preusmeriti iz odlagališč oz. reciklažnih centrov v ponovno uporabo. Po Sloveniji postavljajo kotičke za oddajo še delujočih aparatov, urejajo posebno potujočo učilnico, pripravljajo spletno platformo krožnega gospodarstva, nasvete za skupnosti souporabe in start-up delavnice o krožnem gospodarstvu, izvajali pa bodo tudi različne ozaveščevalne dogodke na terenu.

Povezovanje je ključno

Okoljski problem pomanjkanja naravnih virov je dolgoročno rešljiv, vendar je za to potrebnega več enotnega in sistematičnega pristopa, kamor se mora vključiti številne partnerje, ki se povežejo v trdno in stabilno mrežo, da bo sledila ciljem projekta in posledično vzpostavila trajno shemo ter spremenila življenjske navade potrošnika.

Več preberite na krozno.zeos.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
krožno gospodarstvo e-odpadki

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več