Računalništvo, telefonija
09.10.2016 19:26
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Yahoo! bi lahko bil zaradi hekerskega napada ob 5 milijard evrov!

Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.
Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.

Konec septembra se je na spletu pojavila novica, da so nepridipravi baje izmaknili podatke od kar 500 milijonov uporabnikov spletne storitve podjetja Yahoo! (bit.ly/Yahoo-RN). Novico o hekerskem napadu, ki se je zgodil sicer že leta 2014, je potrdilo kar samo podjetje. Čeprav je vodstvo podjetja Yahoo! sprva zatrjevalo, da je bilo v napadu ukradenih »le« pol milijarde uporabniških računov, so poznavalci prepričani, da naj bi bilo v napadu ukradenih do tri milijarde uporabniških računov (bit.ly/Yahoo-RN-Kraja).

Kraja uporabniških podatkov s strani hekerjev bo podjetje v najboljšem primeru stala vsaj preračunanih 890 milijonov evrov. Podjetje Verizon namreč želi zaradi napada za to vsoto znižati najavljeno nakupno ceno. Verizon s tem dejansko pritiska na Yahoo!, ki se je znašel v res nezavidljivi situaciji. To se namreč razumljivo upira visokemu znižanju ponujene cene, saj bi to neposredno prizadelo njegove delničarje. Po drugi strani pa ti lahko ostanejo praznih rok, saj podjetje Verizon grozi z odstopom od sporazuma. Ta pa je bil nedavno med podjetjema sklenjen za kar slabih pet milijard evrov.

Zanjo besedo bo pri tem seveda imela obsežna raziskava, ki so jo sprožile ameriške oblasti. Tu se bo namreč pokazalo, ali je podjetje Yahoo! vdor prekrival med dogovarjanjem s podjetjem Verizon. Poznavalci so sicer prepričani, da podjetje Yahoo! nujno potrebuje Verizon, sicer mu grozi, da bo propadlo.


Prijavi napako v članku