Življenjski slog
15.09.2021 10:09
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Xiaomi predstavlja pametna očala

Tehnološki velikan Xiaomi je danes predstavil pametna očala Xiaomi – popolnoma novo pametno nosljivo napravo. Pametna očala Xiaomi združujejo slikovni sistem in senzorje v subtilno, običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, ki omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali Xiaomi, ki tehtajo vsega 51 gramov, lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.
Pametna očala Xiaomi z inženirsko miselnostjo zrejo v prihodnost.
Pametna očala Xiaomi z inženirsko miselnostjo zrejo v prihodnost.

Pametna očala Xiaomi so inženirski pogled v napredno prihodnost.

Napredna tehnologija MicroLED – prihodnost pred vašimi očmi

Da bi se približali obliki navadnih očal, je bilo potrebno prilagoditi številne drobne komponente in nastavitve. Pametna očala Xiaomi uporabljajo tehnologijo MicroLED, ki vpliva na konstrukcijsko zasnovo, pa tudi na skupno težo naprave.

Za brezhibno prileganje zaslona v okvir je tehnologija MicroLED nedvomno optimalna izbira. Tako kot OLED so tudi pri MicroLED svetlobne točke osvetljene posamično – to omogoča svetlejše zaslone in globlje črne odtenke. Toda MicroLED ima večjo gostoto slikovnih pik, daljšo življenjsko dobo in hkrati  enostavnejšo strukturo. To posledično pomeni tudi bolj kompakten zaslon in njegovo lažjo integracijo. 

Pametna očala Xiaomi imajo zaslon, ki meri le 2,4 mm x 2,02 mm. Pod mikroskopom je zaslon velikosti riževega zrna, posamezne slikovne pike velikosti 4 μm pa omogočajo, da je zaslon popolnoma vgrajen v okvir očal. Izjemno učinkovita enobarvna rešitev zaslona omogoča, da skozi zapletene optične strukture do oči prodre dovolj svetlobe, tudi pri močni neposredni sončni svetlobi.

Z uporabo tehnologije optičnih valovodov, ki lomi svetlobo pri 180°, zaslon MicroLED natančno prenaša svetlobne žarke v človeško oko skozi mikroskopsko rešetkasto strukturo leče optičnega valovoda.

Rešetkasta struktura, vtisnjena na notranjo površino leče, omogoča edinstven lom svetlobe in jo varno usmerja v človeško oko.Proces loma vključuje nenehno odbijanje svetlobnih žarkov, kar človeškemu očesu omogoča, da vidi celotno podobo, in hkrati bistveno poveča uporabnost med nošenjem. Vse to poteka znotraj ene same leče, namesto da bi uporabili zapletene sisteme leč z več ogledali, ogledala ali pol ogledala, kot to počnejo nekateri drugi podobni izdelki. Tehnologija optičnih valovodov bistveno zmanjša velikost in težo naprave, zato pametnim očalom omogoča, da se približajo formi tradicionalnih očal.

Ne “pomožni zaslon pametnega telefona” ampak samostojni pametni nosilec 

Pametna očala Xiaomi združujejo skupaj 497 komponent, vključno z miniaturnimi senzorji in komunikacijskimi moduli, zato niso le “pomožni zaslon” za vaš pametni telefon, ampak delujejo kot nov pametni terminal z neodvisnimi zmogljivostmi delovanja. Poleg osnovnih obvestil, kot je denimo prikaz klicev, lahko tudi samostojno opravljajo ostale funkcije: navigacija, fotografiranje, teleprompter ter prevodi besedila in fotografij v realnem času. Pametna očala vas bodo tudi pravočasno obvestila o pomembnih informacijah in poskrbela za minimalno motenje v trenutkih, ko to ni zaželeno.

Razviti je potrebno logiko interakcije, ki “ne moti običajne uporabe, vendar pravočasno prikaže ključne informacije”. Po številnih poglobljenih razpravah je bilo dokončno potrjenih več ključnih scenarijev, vključno z “pomembnimi obvestili”, “telefonskim klicem”, “navigacijo” in “prevajanjem fotografij”, pri čemer je bila primarna metoda interakcije XiaoAi AI Assistant. Na ta način lahko pametna očala Xiaomi “prikažejo najpomembnejše informacije v trenutku, ko je to potrebno”.

Primer so »Obvestila«, za katera je očitno neprimerno, da se pred vašimi očmi prikažejo vsa potisna obvestila s pametnega telefona. Zato pametna očala Xiaomi izberejo in potisnejo le najpomembnejša sporočila, kot so alarmi pametnega doma, nujni podatki iz pisarniških aplikacij, sporočila pomembnih stikov itd. Vse z namenom, da se izognemo pretiranemu motenju uporabnikov.

“Telefonski klic” je najpogostejši način uporabe pametnih očal. Ko vas nekdo pokliče, boste lahko na zaslonu videli izpisano številko klicatelja. Z vgrajenim posebnim mikrofonom in zvočnikom se lahko obe strani jasno slišita.

“Navigacija” je zelo uporabna pri vožnji in kolesarjenju. Pametna očala Xiaomi lahko v realnem času predstavijo ceste in zemljevide, tako da lahko potujete varno ter udobno.

5MP kamera na sprednji strani očal lahko tudi fotografira in prevaja besedilo v fotografijah, kar je zelo priročno med potovanjem.Z uporabo vgrajenega mikrofona in algoritma za prevajanje, lahko pametna očala Xiaomi prepišejo zvok v besedilo s prevodi v realnem času. Ko je fotoaparat v uporabi, zasveti kontrolna lučka poleg fotoaparata, kar pomeni, da poteka fotografiranje.

Za dosego tako visoke ravni funkcionalnosti, morajo biti očala opremljena s štirijedrnim procesorjem ARM, baterijo, sledilno ploščico, Wi-Fi/Bluetooth, operacijskim sistemom Android in še bi lahko naštevali. Kljub vsem naštetim funkcijam naprava tehta le 51 gramov. Vse to omogoča, da pametna očala Xiaomi spominjajo na tradicionalna očala, vendar po funkciji presegajo ostala obstoječa pametna očala.

Pravijo, da je vsaka napredna tehnologija enaka čarovniji. Pametna očala Xiaomi z inženirsko miselnostjo zrejo v prihodnost.

Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Idealia d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Idealia d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Idealia d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več