Telefoni
14.05.2021 13:55
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Xiaomi ni več na črnem seznamu ZDA

Podjetje Xiaomi bo kmalu umaknjeno s črnega seznama ZDA.
Podjetje Xiaomi bo kmalu umaknjeno s črnega seznama ZDA.

Odnosi med Združenimi državami Amerike in podjetjem Huawei se še niso povsem umirili. Priljubljen kitajski proizvajalec elektronske opreme ima namreč še vedno težave pri poslovanju tako z ameriškimi podjetji kot tudi drugimi večjimi podjetji širom sveta. Na presenečenje mnogih pa se je na črnem seznamu kitajskih podjetji na začetku letošnjega leta znašlo tudi vse bolj priljubljeno podjetje Xiaomi, na ta seznam pa ga je uvrstil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Podjetje Xioami je bilo dejansko s strani bivšega ameriškega predsednika označeno kot komunistično kitajsko vojaško podjetje, kar pomeni, da je bilo njegovo poslovanje v ZDA predmet strogih omejitev in nadzora. Xiaomi pravzaprav ni smel prosto poslovati s posamezniki in podjetji na ameriških tleh, noben Američan pa ne bi smel vlagati vanj, vsaj dokler je na črnem seznamu. Vsi, ki so lastniki delnic Xiaomi, pa bi se jih morali znebiti najkasneje do 21. novembra letos.

Ker se podjetje Xiaomi z obtožbami nekdanjega ameriškega predsednika seveda ni strinjalo, je vložilo tožbo zoper to odločitev na pristojno ameriško sodišče in na srečo mnogih tudi uspelo. Ameriška vlada in podjetje Xiaomi sta namreč dosegli dogovor, da razrešita vsa medsebojna nesoglasja in tako Xiaomi spet postane podjetje, ki sme sodelovati z ameriškimi partnerji. Ministrstvo za obrambo bo Xiaomi umaknilo s seznama nezaželenih poslovnih partnerjev za posameznike in podjetja iz ZDA. To naj bi se zgodilo najkasneje do konca meseca maja oziroma natančneje 20. maja letos.


Prijavi napako v članku