Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
25.02.2024 16:48
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Xiaomi predstavil nove telefone Xiaomi 14. Kaj je novega? Kakšna bo cena?

Prodaja novih telefonov Xiaomi 14 se začenja 26. februarja, prvi kupci pa bodo upravičeni do popusta v višini 200 evrov.

Povzetek

  • Xiaomi 14 Ultra združuje napredno zasnovo in tehnologijo z robustnim aluminijastim okvirjem, čipom Snapdragon 8 Gen 3, vrhunskim 6,73-palčnim AMOLED zaslonom in profesionalnim sistemom kamer razvitim s Leico.
    • Ponuja izjemne vizualne in fotografske zmogljivosti, podprte z inovativnimi funkcijami kot so 8K video, Dolby Vision, in je kompatibilen z dodatno opremo za fotografe. Na voljo v klasičnih barvah, predstavlja vrhunec Xiaomijeve ponudbe.
  • Xiaomi 14 je telefon s poudarkom na kompaktnosti in ohranjanju zmogljivosti, ki jo uporabniki pričakujejo v premijskem razredu.
    • Leica kamere, najnovejši čip Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB RAM-a, 512 GB (UFS 4.0) prostora, hladilna tehnologija IceLoop, dobra baterija in hitro polnjenje
  • Xiaomi HyperOS je povsem nov operacijski sistem, ki so ga razvijali 7 let. Poleg boljše optimizacije in novih funkcij so se osredotočili na združljivost čez celoten ekosistem, kar vključuje tudi Xiaomi avtomobile, tablice, ure in drugo.

Na dogodku v Barceloni je Xiaomi predstavil svojo novo vodilno serijo pametnih telefonov, Xiaomi 14. S tem podjetje potrjuje zavezo k inovacijam in izjemni uporabniški izkušnji. Serija vključuje najnaprednejše optične komponente Leica Summilux, ki postavljajo nove standarde na področju mobilne fotografije. Poleg tega so predstavili tudi tablični računalnik Xiaomi Pad 6s Pro, pametni uri Xiaomi Watch S3 in Xiaomi Watch 2 ter športno zapestnico Xiaomi Smart Band 8, ki bodo kmalu na voljo.

Xiaomi 14 Ultra: najboljše, kar zmore Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra je zasnovan na temelju robustne Xiaomi Guardian strukture, ki vključuje visokotrdnostni aluminijast okvir, tehnološko dovršeno vegansko usnje in Xiaomi Shield Glass utrjeno steklo. Okvir, izdelan iz enega kosa aluminija, zagotavlja 1,39-krat večjo trdnost. Vegansko usnje, razvito z uporabo Xiaomijeve nano-tehnologije, je lažje in nudi do 6-krat večjo odpornost proti obrabi. Utrjeno steklo, ki se ponaša z enakomerno ukrivljenostjo, združuje estetiko ravnega zaslona z občutkom ukrivljenega roba. Z 6,73-palčnim AMOLED zaslonom WQHD+ ločljivosti 3.200 x 1.440 pik, prilagodljivo osveževalno hitrostjo od 1 do 120 Hz in maksimalno svetlostjo 3.000 nitov Xiaomi 14 Ultra, kar ni največja svetilnost, ki jo poznamo med telefoni, a še vedno dovoljšna za uporabo na močnem soncu.

Novi Xiaomi se ponaša s profesionalnim sistemom štirih kamer s širokim razponom goriščnih razdalj od 12 do 120 mm. Glavna kamera omogoča brezstopenjsko prilagoditev zaslonke od f/1,63 do f/4,0 za optimalno prilagajanje svetlobnim pogojem, medtem ko 1-palčno tipalo (LYT-900) s 14 EV dinamičnim razponom zagotavlja vrhunsko kvaliteto fotografij tudi v najzahtevnejših svetlobnih razmerah. Sistem dopolnjujejo plavajoči teleobjektiv, 120-milimetrski periskopski objektiv in 12-milimetrski širokokotni objektiv, razviti v sodelovanju z Leico.

Video zmogljivosti vključujejo snemanje v 8K ločljivosti pri 30 fps z vsemi štirimi zadnjimi kamerami in napredno snemanje pri 4K 120 fps z glavno kamero za 5-kratno počasno gibanje. Xiaomi 14 Ultra podpira snemanje v Dolby Vision 4K pri 60 fps in zagotavlja stabilizacijo za tekoče video posnetke, zahvaljujoč štirim mikrofonom pa omogoča tudi snemanje prostorskega zvoka.

Za profesionalne video posnetke Xiaomi uvaja filmski način z razmerjem slike 2,39:1 in pravilom 180 stopinj, s čimer dosega kinematografski videz. HDR video posnetki so kodirani v 10-bitnem standardu Rec.2020 za izboljšano ohranjanje detajlov, presežek pa predstavlja tudi režiserski način z naprednim upravljanjem parametrov in Log formatom za fleksibilno postprodukcijo. Xiaomi 14 Ultra je združljiv z drugimi Xiaomi napravami, vključno z novim tabličnim računalnikom Xiaomi Pad 6S Pro, za izboljšano produkcijsko izkušnjo.

Poleg tega je Xiaomi razvil fotografski komplet, ki obsega dvostopenjski sprožilec, ročico za povečavo, prilagodljiv gumb za snemanje, dodatno prilagodljivo kolesce in baterijo s kapaciteto 1500 mAh, namenjen navdušencem nad fotografijo. Xiaomi 14 Ultra, ki z ravnim hrbtiščem in značilnim fotografskim modulom odraža tradicionalno estetiko fotoaparatov, bo na voljo v klasični črni in beli barvi.

Xiaomi 14 – telefon, ki je dokaz, da je strup v majhnih flaškah

Xiaomi 14 predstavlja kompaktnega vsakodnevnega spremljevalca z dimenzijami 152,8 x 71,5 x 8,20 mm, z nežno ukrivljeno zadnjo ploščo za udoben oprijem. S premestitvijo zvočnika na zaslon in infrardečega vmesnika bližje kameri dosega minimalističen videz. Zahvaljujoč tehnologiji FIAA, ki omogoča integracijo elektronike pod zaslon, je možna zasnova z izjemno tankimi robovi in le 1,71 mm širokim spodnjim robom, kar izboljšuje vizualno izkušnjo.

Pametni telefon ponuja raznoliko fotografsko izkušnjo s tremi zadnjimi kamerami s tipalom Light Fusion 900, 50 milijoni slikovnih pik, zaslonko f/1,6, Leica Summilux optiko in do 13,5 EV dinamičnim razponom. Vključuje 50-milijonsko širokokotno kamero in Leica teleobjektiv s plavajočim mehanizmom.

Zaslon CrystalRes AMOLED velikosti 6,36 palcev z ločljivostjo 2.670 x 1,200 pik (1,5K) in svetilnostjo 3.000 nitov zagotavlja žive barve in jasnost tudi v močni sončni svetlobi. Spremenljiva hitrost osveževanja od 1 do 120 Hz omogoča gladko uporabo v različnih scenarijih, od brskanja do igranja iger.

Najzmogljivejše drobovje, ki je na voljo Android telefonu

Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra poganja vodilna mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 3, ki se v primerjavi s prejšnjo generacijo ponaša z impresivnim 32-odstotnim povečanjem zmogljivosti procesorja in 34-odstotnim zmanjšanjem porabe energije ter izjemnim 34-odstotnim povečanjem zmogljivosti grafičnega procesorja in 38-odstotnim zmanjšanjem porabe energije. Pametni telefon Xiaomi 14 nudi izjemne prenosne hitrosti v brezžičnih omrežjih Wi-Fi 7 po zaslugi podpore kanalov širine 320 megahercev čipa Qualcomm FastConnect 7800, medtem ko gre Xiaomi 14 Ultra še korak naprej s funkcijo HBS (High Band Simultaneous), ki zagotavlja najhitrejši prenos podatkov in ob najnižji možni zakasnitvi, kar predstavlja revoluciji v sočasni hitri povezanosti več naprav.

Nova pametna telefona sta opremljena s hladilnim sistemom Xiaomi IceLoop, da lahko ponujata neprimerljivo raven gladkega delovanja pri zahtevnih primerih rabe, kot so snemanje videa, računalniška fotografija, umetna inteligenca v realnem času in intenzivno igranje iger. Tudi v tem primeru je rahla izjema Xiaomi 14 Ultra z dvokanalnim sistemom hlajenja, ki uvaja namenski drugi toplotni kanal izključno za hlajenje kamer, kar še dodatna izboljša gladko delovanje med fotografiranjem in snemanjem videa.

Kar zadeva baterijo in polnjenje, sta Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra opremljena s sistemom za upravljanje baterije Xiaomi Surge, ki zagotavlja podaljšano delovanje skozi ves dan. Xiaomi 14 se ponaša z baterijo s kapaciteto 4610 miliamperskih ur, ki jo podpirata hitro 90-vatno (HyperCharge) in 50-vatno brezžično polnjenje (HyperCharge). Xiaomi 14 Ultra pa z večjo baterijo s kapaciteto 5000 miliamperskih ur z 90-vatnim in najnovejšim 80-vatnim brezžičnim polnjenjem.

Xiaomi HyperOS – nov operacijski sistem, ki naznanja nov ekosistem

Serija pametnih telefonov Xiaomi 14 uporablja nov operacijski sistem Xiaomi HyperOS, ki predstavlja vrhunec sedemletnega razvoja in je namenjen povezovanju med človekom, avtomobilom in domom. Ta sistem se osredotoča na celovito preoblikovanje, inteligentno povezljivost, proaktivno inteligenco in varnost, ponujajoč napredno upravljanje datotek, prenovljen uporabniški vmesnik, izboljšano povezljivost naprav ter obsežne varnostne funkcije.

Integracija z Google Fotografijami omogoča varno shranjevanje in enostavno upravljanje fotografske vsebine znotraj galerije Xiaomi, s funkcijo, ki bo globalno na voljo spomladi 2024. Xiaomi HyperOS prinaša AI tehnologije v vsakdanjo uporabo, vključno s prepisovanjem govorjene vsebine v realnem času, iskanjem fotografij z naravnim jezikom in generiranjem novih slikovnih kompozicij.

Proaktivno inteligenco Xiaomi HyperMind naprave uči o uporabniških navadah za avtomatizacijo in personalizacijo izkušnje, kot je samodejno osvetlitev prostorov ob prihodu domov.

Xiaomi je razširil svoj ekosistem s prehodom na koncept “človek – avto – dom”, vključno z električnim avtomobilom SU7 in drugimi pametnimi napravami, ki jih poganja Xiaomi HyperOS, kar potrjuje njihovo predanost inovacijam in izboljšanju uporabniške izkušnje.

Xiaomi Pad 6S Pro: pretopite vaše misli na čudovit zaslon

Xiaomi Pad 6S Pro je vrhunski tablični računalnik, zasnovan za visoko produktivnost in izjemno uporabniško izkušnjo, z 12,4-palčnim 3K zaslonom (3.038 x 2032 pik), 144 Hz osveževanjem in 3:2 razmerjem stranic. Zaslon zagotavlja izostreno vizualno doživetje, idealno za branje, urejanje slik in igranje iger. Z robustno 10.000 mAh baterijo in 120-vatnim ultra hitrim polnjenjem omogoča dolgotrajno uporabo in hitro polnjenje.

Poganja ga Snapdragon 8 Gen 2 čipset, ki skupaj z operacijskim sistemom Xiaomi HyperOS prinaša hitro in gladko delovanje z naprednimi funkcijami. Home Screen+ omogoča interakcijo s pametnimi telefoni neposredno iz tabličnega računalnika, medtem ko Beležka omogoča vstavljanje slik iz pametnega telefona v zapiski. Xiaomi Smart Hub povezuje do sedem naprav, vključno z AIoT napravami.

Za produktivnost, Xiaomi Pad 6S Pro vključuje Xiaomi Focus Pen in Xiaomi Touchpad Keyboard, ki tablico spremenita v zmogljivo prenosno delovno postajo. Pisalo z 8192 stopnjami občutljivosti in 240 Hz vzorčenjem zagotavlja natančno pisanje z nizko zakasnitvijo 5 ms, medtem ko tipkovnica omogoča učinkovito upravljanje datotek in urejanje. Spotlight gumb na pisalu dodaja funkcionalnost za hitro zajemanje slik in beleženje.

Kakšna bo cena novih Xiaomi naprav v Sloveniji?

  • Xiaomi 14 bo na voljo v treh barvnih različicah: črni, beli in nefritno zeleni, po ceni od 1.099 € (12+512 GB). Prodaja se začne 26. februarja, prvi kupci pa boste opravičeni do popusta v višini 200 €. 
  • Xiaomi 14 Ultra bo med sredino marca in začetkom aprila na voljo v dveh barvnih različicah: črni in beli, po priporočeni ceni od 1.499 € (16+512 GB).
  • Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 bo aprila na voljo v eni barvni različici: grafitno sivi, po priporočeni ceni od 699 €.

Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra bosta dobila 4 glavne nadgradnje operacijskega sistema Android ter 5 let varnostnih popravkov. Uporabniki obeh naprav so upravičeni do 100 GB shrambe v oblaku Google One za 6-mesečni preizkus in 3 mesece storitve YouTube Premium z dostopom do storitev YouTube in aplikacije YouTube Music brez oglasov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi Xiaomi 14 Xiaomi 14 Ultra

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Idealia Pro d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Idealia Pro d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Idealia Pro d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več