Računalništvo, telefonija
01.10.2014 06:15

Deli z drugimi:

Share

Windows 10: Revolucija Microsoftovih operacijskih sistemov!

Windows 10 obeta veliko!
Windows 10 obeta veliko!

Nedavna raziskava analitskega podjetja Net Applications je pokazala, da se je delež uporabnikov najnovejših Microsoftovih operacijskih sistemov Windows 8 in Windows 8.1 v mesecu avgustu povečal v primerjavi z mesecem julijem, kljub temu pa njihov skupni delež še ni večji od 14 odstotkov. Zaradi tega ne preseneča, zakaj se je podjetje Microsoft odločilo, da njegovega naslednika preimenuje kar v Windows 10, saj želi pretrgati vse povezave s preteklostjo. Glavna prednost novosti bo namreč enaka uporabniška izkušnja neglede na uporabljeno napravo, in sicer od namiznih računalnikov in prenosnikov pa vse do tabličnih računalnikov, mobilnikov in televizorjev.


Od operacijskega sistema Windows 10 se pričakuje veliko, saj bo opremljen z novim gumbom Start, ki bo združeval prednosti klasičnega gumba Start in »živih« ploščic, ki smo jih vajeni iz novega grafičnega vmesnika, poznanega kot Metro. Novost bo že opremljena s peščico programov, ki bodo sicer namenjeni uporabi v novem grafičnem vmesniku, a jih bo mogoče poganjati tudi na namizju. Tu seveda ne bo šlo spregledati namenske tipke za iskalnik, ki se bo nahaja poleg menija Start. Na voljo naj bi bila še digitalna asistentka Cortana, ki naj bi močno poenostavila uporabo operacijskega sistema Windows 10. Če bo naprava podpirala upravljanje z dotikom, bo nekaj funkcij iz Windowsa 8 še vedno na voljo, kot so na primer vrstica z dodatnimi možnostmi na desni, poznana kot Charms Bar, z levega roba proti sredini bo odprla možnost Task View in še mnogo več.

S 1. oktobrom bo prva zgodnja poskuna različica operacijskega sistema Windows 10 na voljo programerjem in proizvajalcem strojne opreme. Tej različici bodo sledile poskusne različice za strežniške sisteme, navadnim uporabnikom pa naj bi bil na voljo za preizkus aprila 2015. Operacijski sistem Windows 10 naj bi bil brezplačno na voljo vsem lastnikom najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1. Vsi ki pa so kupili operacijski sistem Windows 8 oziroma so ga prejeli skupaj z osebnim računalnikom, pa naj bi morali za nadgradnjo na novejši Windows 10 odšteti le preračunanih 15 evrov v Združenih državah Amerike oziroma 20 evrov v evropskem prostoru. Povsem enake ugodnosti naj bi bili deležni tudi uporabniki zastarelega operacijskega sistema Windows XP, na katere še vedno prisega dobra četrtina uporabnikov namiznih in osebnih računalnikov.


Prijavi napako v članku