Računalništvo, telefonija
07.11.2017 08:26
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Všečkaj, deli, komentiraj in dobil boš novi iPhone

..Če se sliši predobro, da bi bilo res, potem zelo verjetno je..
Všečkaj, deli, komentiraj in dobil boš novi iPhone
Všečkaj, deli, komentiraj in dobil boš novi iPhone

Nedavno je v prodajo prišel pametni mobilni telefon iPhone X, ki je novi paradni konj Appla ob deseti obletnici prvega iPhona. Gre za najdražji Applov telefon doslej, v Sloveniji pa je treba za različico z največjim pomnilnikom odšteti blizu 1.400 evrov. Zato ne preseneča, da so to »evforijo« s pridom izkoristili tudi spletni goljufi, ki svoje zlonamerne aktivnosti oglašujejo predvsem prek družbenega omrežja Facebook.

Na goljufijo z iPhonom X so nas opozorili pri organizaciji Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si). Več uporabnikov jih je namreč obvestilo o Facebook strani Apple Slovenija, kjer so bili izžrebani v nagradni igri, a glavne nagrade, novega iPhona, niso prejeli. Omenjena Facebook stran ima veliko število všečkov, prek 13.000, vsaka njihova objava pa ima ogromno število delitev in komentarjev. Tudi opis strani je zelo uraden, vse to pa marsikoga lahko hitro zavede. Pri podjetju Apcom d. o. o., ki je pooblaščeni distributer Applovih izdelkov v Sloveniji, so skrbnikom spletne strani Varni na internetu seveda potrdili, da ne gre za uradno Facebook stran podjetja Apple.

Na lažni strani sicer redno objavljajo “nagradne igre”, v katerih je sodelovanje precej preprosto. Težava nastopi, ko je sodelujoči izžreban. Ko nagrajenec kontaktira upravitelje strani za prevzem nagrade, ti od njega zahtevajo, da mora najprej poslati SMS sporočilo “psc kupim 50” na številko 6888 in jim sporočiti kodo, ki jo prejme v povratnem sporočilu. S tem sporočilom pa ne boste prejeli nagrade, ampak boste začeli nakup za predplačniško kartico Pay Safe v vrednosti 50 evrov. Ko kodo, ki jo po nakupu prejmete, sporočite Facebook strani, vas tam zablokirajo, vi pa ostanete ne samo brez novega iPhona, ampak tudi brez 50 evrov. Tu tiči tudi razlog, zakaj za “nagrajence” vedno izberejo mlajše internetne uporabnike, saj verjetno računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Slovenska zakonodaja zelo natančno opredeljuje pogoje nagradne igre. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zelo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci, in še množica drugih informacij. Če vse našteto ni navedeno, potem nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo in je verjetno lažna.


Takšne “nagradne igre” lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Facebook pa žal nima mehanizmov, s katerimi bi lahko lažne strani sploh prijavili. Stran sicer lahko prijavite kot goljufijo, vendar vam v tem primeru kot rešitev ponudijo zgolj to, da skrijete vse objave strani.


Prijavi napako v članku