Računalništvo, telefonija
09.09.2018 09:03
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse več uporabnikov zapušča Facebook

Vse več uporabnikov zapušča Facebook
Vse več uporabnikov zapušča Facebook

Verjetno se še spomnite, da je direktor Facebooka Mark Zuckerberg na začetku aprila letos priznal, da so bili v aferi “Cambridge Analytica” zlorabljeni podatki kar 87 milijonov uporabnikov, med katerimi je največ oškodovancev v Združenih državah Amerike, nekaj pa tudi v Evropi. Sprva se je sicer govorilo, da je bilo v ta škandal vključenih “zgolj” 50 milijonov uporabnikov, kasneje pa se je izkazalo, da je ta številka precej večja. Kot kaže, pa je podjetje Facebook za nameček proti plačilu omogočalo dostop do naših osebnih podatkov še drugim podjetjem, in to seveda brez naše vednosti.

Ker se afera še ni povsem polegla, je ameriška agencija za raziskave javnega menja Pew Research Center pred kratkim objavila rezultate obsežne raziskave, ki kažejo na to, da Facebook izgublja uporabnike kot za stavo. V omenjeno raziskavo je bilo skupno vključenih okoli 4.500 anketirancev, kar tri četrtine izmed njih pa je zaradi omenjene afere spremenilo način uporabe priljubljenega družbenega omrežja. Del uporabnikov je prenehalo objavljati sporočila, del uporabnikov je spremenilo varnostne nastavitve, kar precejšnji del uporabnikov pa je enostavno izbrisalo profil in odstranilo aplikacijo iz mobilnih naprav.

Pri tem je zanimivo predvsem to, da so nad Facebookom »obupali« predvsem mladi, in sicer starostne skupine od 18 do 29 let. Glede na raziskavo ameriške agencije za raziskave javnega menja Pew Research Center je namreč Facebook prenehalo uporabljati kar 44 odstotkov mladih anketirancev, namesto Facebooka pa so izbrali druga družbena omrežja. Čeprav je bila omenjena raziskava opravljena v Združenih državah Amerike, so raziskovalci in poznavalci prepričani, da Facebook izgublja na priljubljenosti tudi drugod po svetu.


Prijavi napako v članku