Tablični računalniki
15.06.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar je znanega o novi tablici iPad Pro, ki prihaja naslednje leto

Vse, kar je znanega o novi tablici iPad Pro, ki prihaja naslednje leto
Vse, kar je znanega o novi tablici iPad Pro, ki prihaja naslednje leto

Ne glede na to, da je Apple pred kratkim šele predstavil letošnjo verzijo tablice iPad Pro, se govorice o novem modelu že širijo. Dejstvo je, da je letošnja verzije tablice nekoliko razočarala, predvsem tiste, ki so pričakovali velike nadgradnje in posodobitve. Apple tega ni naredil, kar pomeni, da lahko povsem upravičeno pričakujemo, da bo iPad Pro naslednje leto pokazal več. Za vas smo pripravili kratek pregled najnovejših informacij, ki krožijo o težko pričakovani tablici iPad Pro 2021.

Dizajn in ekran

Celosten dizajn iPada je še vedno zelo moderen in glede na to, da je Apple tako dolgo vztrajal s prejšnjim dizajnom tablice, bomo morali na kakšno večjo spremembo na tem področju še počakati. Na drugi strani imamo ekran, za katerega analitiki napovedujejo velik preskok v letu 2021. Glede na aktualne govorice bi lahko Apple ponudil “mini-LED” ekran.

“Mini-LED” ekran uporablja serijo LED luči, ki so postavljene za ekranom in ne svetilne elemente na straneh ekrana. To omogoča globlje ravni črnih barv in bolj optimalno izrabo energije. Kljub temu, da bi lahko tudi OLED ekran omogočil globlje temne barve in na splošno odlično kvaliteto barve, so OLED ekrani dražji, poleg tega pa precej bolj energetsko požrešni pri višjih stopnjah svetlosti ekrana. Te lastnosti so lahko temelj Applovega razmišljanja o “mini-LED” tehnologiji.

Govorice o Applovemu prehodu na “mini-LED” so prisotne že kar nekaj časa, kar je potrdil tudi svetovni znani Applov analitik Ming-Chi Kuo, ki je napovedal, da bi Apple na “mini-LED” lahko presedlal naslednje leto. Apple bi naj podoben korak načrtoval tudi za nekatere Mac računalnike naslednje leto.

Specifikacije

Letošnji iPad je opremljen z novim Applovim procesorjem A12Z, kar je zgolj manjša nadgradnja prejšnje generacije A12X, ki se osredotoča na grafične zmogljivosti. Naslednje leto lahko tako pričakujemo večjo novost, predvsem pri zmogljivosti procesorja tablice.

Govorice kažejo, da bi lahko Apple v novo tablico vgradil najnovejšo verzijo čipa A14, po vsej verjetnosti z imenom A14X. To bi bilo tudi v skladu s sicer rednim urnikom izidov, katerega se Apple po navadi drži. Procesor A14 pričakujemo tudi v letošnji verziji iPhona 12, ki bo izšel septembra.

Poleg procesorja si na področju specifikacij pri iPadu Pro za naslednje leto težko obetamo večje novosti. Apple bi sicer lahko dodal nekaj RAM-a, vendar ga ne oglašuje v svojih mobilnih napravah. To pomeni, da bomo morali počakati na dejanski datum izida, ko bodo prve tablice na voljo za testiranja. Apple je znan tudi po tem, da ponuja manj RAM-a, kot recimo Android alternative. Glede na to, da trenutni modeli tablic nudijo 6GB RAM-a, bi nadgradnja na 8GB lahko bila možna, vendar nikakor ne gotova.

5G podpora

Ena največjih nadgradenj novega iPad Pro bi lahko bila podpora za 5G tehnologijo. To bi lahko, za tiste, ki se za svoje delo v celoti zanašajo na kakovost internetne povezave, pomenilo nove razsežnosti produktivnosti. Tudi najslabše 5G povezave nudijo takšne hitrosti, kot jih lahko nudijo le redke LTE povezave. Seveda pa od 5G tehnologije ne bodo profitirali samo tisti, ki dejansko uporabljalo internet za službo. Tukaj so nove zmožnosti pretočnosti vsebin ipd.

5G tehnologijo bi lahko iPadu Pro omogočal Qualcommov modem Snapdragon X55, kar nas ne bi presenetilo. Po nekaj letih medsebojnih sporov med Applom in Qualcommom, sta se tehnološka velikana nekje sredi leta 2019 končno spet združila. Dogovor in pripadajoča pogodba bi naj veljala šest let, vendar za zdaj ni znano, kako dolgo bo Apple še uporabljal Qualcommove produkte, glede na to, da se vedno bolj fokusira na razvoj lastnih čipov, modemov in procesorjev.

Cena in dostopnost

Kot že omenjeno, je Apple šele pred kratkim predstavil letošnjo verzijo iPada Pro, kar pomeni, da nove tablice še ne bo tako hitro. Napoved kažejo, da bi to lahko bilo že naslednje leto, najverjetneje marca, eno leto po letošnji izdaji. Obstaja pa tudi možnost, da bo Apple še nekoliko počakal in izdal novo tablico oktobra, kot je to že storil leta 2017.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku