Fotoaparati in kamere
24.07.2012 11:15

Deli z drugimi:

Share

Vrhunski brezzrcalni fotoaparat Canon EOS M

Digitalni fotoaparat EOS M je prvi brezzrcalni aparat podjetja Canon. Fotografski gigant se je za ta korak odločil šele, ko mu je uspelo na optično tipalo vgraditi tehnologijo samodejnega ostrenja. Glavne odlike novinca so tipalo APS-C ločljivosti 18 minjonov točk, grafični procesor DIGIC 5 in na dotik občutljiv zaslon.
Brezzrcalni digitalni fotoaparat EOS M naj bi bil najboljši v svojem razredu!
Brezzrcalni digitalni fotoaparat EOS M naj bi bil najboljši v svojem razredu!

Canon je kot zadnji od vodilnih proizvajalcev digitalnih fotoaparatov predstavil prvi brezzrcalni aparat z izmenljivim objektivom. Tu gre za digitalni fotoaparat družine EOS M, ki je v osnovi zelo podoben Canonovim zrcalno-refleksnim aparatom (DSLR) srednjega cenovnega razreda. Mnogi ga celo primerjajo z modelom Rebel T4i, le da je novost brez zrcala.

Canonov brezzrcalni digitalni fotoaparat EOS M se odlično obnese pri zajemanju nepozabnih trenutkov, saj je opremljen s tipalom APS-C CMOS ločljivosti 18-milijonov točk, grafičnim procesorjem DIGIC 5 in hibridnim sistemom samodejnega ostrenja. Slednji omogoča zvezno ostrenje brez motečih preskokov oziroma takšno, kot smo ga vajeni s področja digitalnih kamkorderjev. Piko na i daje na dotik občutljiv zaslon s 3-palčno oziroma 7,6-centimetrsko diagonalo. Ta nepozabne trenutke prikazuje z ločljivostjo enega milijona točk ter je opremljen s slojem proti umazaniji in odtisom.

Brezzrcalni digitalni fotoaparat Canon EOS M sprejme tri različne družine objektivov, in sicer EF, EF-S in sedaj tudi EF-M. Slednji je bil pripravljen izključno zanj. Za uporabo objektivov EF in EF-S pa potrebujemo poseben nastavek. Ohišje novinca daje pri rokovanju dober občutek in je odporno tako na padce kot udarce, saj je izdelano iz trdne magnezijeve zlitine.

Za nakup brezzrcalnega digitalnega fotoaparata Canon EOS M z 22-milimetrskim fiksnim objektivom bo potrebno v evropskem prostoru odšteti okoli 800 evrov. Maloprodajna cena novosti je seveda astronomska, v kolikor jo primerjamo s konkurenčnimi izdelki podjetij Sony, Olympus in Nikon. Vprašanje pa je, ali bo kakovost odtehtala ceno. To bomo lahko »spoznali« za konec septembra, ko bo brezzrcalni digitalni fotoaparat Canon EOS M prispel na trg.

Vas zanima več iz te teme?
Canon fotoaparati

Prijavi napako v članku