Računalništvo, telefonija
12.02.2004 16:47
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vlada potrdila spremembe in dopolnitve Zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji potrdila besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu.

S spremembami in dopolnitvami Zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu bo Slovenija prevzela v svoj pravni red tiste določbe Direktive Evropskega parlamenta in Sveta 2000/31/ES, ki jih ne vsebuje Zakon o varstvu potrošnikov s prevzemom t. i. Direktive o elektronski trgovini, ki sicer že zagotavlja varstvo potrošnikov pri sklepanju pogodb na daljavo na splošno in na svetovnem spletu posebej.

Novi zakon v prvi vrsti natančneje opredeljuje odgovornosti posameznih ponudnikov t. i. posredniških storitev informacijske družbe, kot so izključni prenos podatkov, shranjevanje v predpomnilniku in gostiteljstvo. Pomen teh opredelitev je predvsem v razmejitvi in podrobnejši opredelitvi odgovornosti pri ponudnikih elektronskih storitev informacijske družbe, kadar ti nastopajo zgolj kot posredniki podatkov ali kot gostitelji storitev drugim ponudnikom.

Spremenjeni in dopolnjeni zakon odpravlja tudi nekatere tehnične pomanjkljivosti ter omogoča vključitev digitalnih potrdil na osebne identifikacijske dokumente ter posledično razvoj elektronskih storitev javne uprave. Sedaj so ustvarjeni pogoji za izvedbo projekta elektronske osebne izkaznice. Enotna identifikacijska oznaka bo tako povezovala posamezno kvalificirano digitalno potrdilo s centralnim registrom prebivalstva.


Kolesje se je le začelo vrteti …

Prijavi napako v članku