Računalništvo, telefonija
13.06.2012 05:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Visoke cene trdih diskov bodo rasle še vsaj do leta 2014

Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?
Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?

Posledice poplav na Tajskem konec leta 2011, ki so prizadele tretjino države in povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov, bomo uporabniki računalniških sistemov čutili še vsaj do leta 2014. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da bo potrebno še vsaj poldrugo leto, preden se bodo maloprodajne cene trdih diskov znižale na raven iz leta 2011. Proizvajalci trdih diskov bodo dejansko šele takrat odpravili vso materialno škodo, ki so jim povzročile poplave.

Povprečna prodajna cena trdih diskov po poplavah na Tajskem (četrto trimesečje četa 2011) je znašala preračunanih 53 evrov. Maloprodajna cena se je v primerjavi s tretjim tromesečjem istega leta, ko je ta znašala le preračunanih 41 evrov, povečala za dobrih 28 odstotkov. Povprečna prodajna cena trdih diskov je ostala visoka vse do drugega tromesečja letošnjega leta. Danes se ta namreč še vedno giba okoli preračunanih 52 evrov.

Visoke tržne cene trdih diskov so seveda posledica njihove nedobavljivosti. Takoj po poplavah na Tajskem so namreč trgovci izgubili okoli 30 odstotkov naročil. Na nivo iz tretjega tromesečja leta 2011 naj bi trgovci prišli šele konec letošnjega tretjega tromesečja. Takrat bodo namreč ti prejeli okoli 176 milijonov enot trdih diskov proti 173 milijonom iz konca leta 2011. Kljub temu se bodo maloprodajne cene trdih diskov znižale šele v letu 2014. Tedaj naj bi se namreč na trgu ustvarilo razmerje, ko bo ponudba hranilnikov podatkov znatno večja od povpraševanja.


Prijavi napako v članku