Programska in razvojna orodja
25.04.2012 14:35
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velikost ni pomembna, šteje le hitrost!

Logotip podjetja Google
Logotip podjetja Google

Zgodil se je težko pričakvan dogodek, ki smo ga dolgo čakali, kot pa nekateri pravijo, kdor čaka – dočaka. In tako smo tudi mi lahko prvič poslušali pomembne predstavnike svetovno priznanega podjetja Google na Slovenskih tleh. V uvodu smo videli kratko zgodovino razcveta računalništva in mobilnih naprav. Na koncu pa so nam strokovnjaki predstavili kakšne je njihova vizija informacije dobe v katero smo že drzno zakorakali. Jedro dogodka je predstavljal program Google Engage, ki je med mojstri spletnega oglaševanja po svetu že dobro poznan in uveljavljen.

Kratka zgodovina

Ali ste vedeli, da pri Googlu vse storitve razvijajo primarno za mobilne naprave, šele nato pa jih optimizirajo za računalnike in tablice? Vzrok tega je enostavna in hitra dostopnost na vsakem koraku, kar je tudi cilj podjetja Google. Dober primer je v številu mobilnih naprav leta 2000 in danes. V letu 2000 je bilo na svetu približno 500 milijonov mobilnih naprav, danes ta številka znaša 6 milijard. Google v današnjih dneh odgovori na približno 9 miljard vprašanj dnevno, od tega je 16 odstotkov vprašanj postavljenih prvič. Dotaknili smo se tudi razvoja strojne opreme, ki poganja vse računalniške sisteme. Prvi Applov računalnik je vseboval procesor, ki je deloval na frekvenci 8 MHz. Danes skoraj vsak posameznik v žepu skriva mobilno napravo, ki deluje na frekvenci 1 GHz. Iz teh podatkov lahko razberemo, da je Google primarni razvoj storitev za mobilne naprave usmeril pravilno.

Google Engage

V enem stavku bi Google Engage lahko opisali kot program, namenjen vsem, ki se spoznajo na spletno optimizacijo, ter pomagajo malim podjetjem s njihovo predstavitvijo na spletu. Mala podjetja s pomočjo Engage programa lahko učinkovito predstavijo svoje rešitve točno tistim potencialnim strankam, ki na spletu iščejo iste rešitve kot jih nudi podjetje. Če torej iščete nepremičnine, vam Google gotovo ne bo predlagal svežih jabolk. Na ta inovativen in učinkovit način lahko tudi manjša podjetja, ki si dragih reklamnih kampanij zaenkrat še ne morejo privoščiti, najdejo svoje bodoče stranke. Ideja je vsekakor odlična povrh vsega pa resnično deluje. Pot do uspeha pa je tudi pri podjetju kot je Google bila zelo dolga. Tak način oglaševanja lahko ponudiš le če imaš resnično veliko podatkov o strankah, kaj jih zanima, kaj pravkar iščejo po spletu itd. Med vidnejšimi ponudniki tako ni veliko podjetij, lahko pa omenimo, da poleg Googla tašen način oglaševanja nudi tudi Facebook, ki razpolaga tudi z našimi najosebnejšimi podatki. Če že »moramo gledati« oglase, naj bodo vsaj takšni, ki se nam prilegajo. Vsi moški naprimer vedo, kako zoprno je gledati oglase za žensko kozmetiko. Več o predavanju si lahko pogledate v spodnjih posnetkih, saj smo za vas najzanimivejše odseke tudi posneli.

Vizija

Za prijeten zaključek so na dogodku postregli s »hrano za domišlijo«, predstavili so nekaj ključnih načel po katerih se v podjetju ravnajo ter nekaj načrtov za prihodnost. Googlov uspeh temelji na načelih kot so: zaposlovanje odličnega kadra, vsak lahko izrazi svoje mnenje, deljenje mnenj, čista vizija, zanašanje na podatke in postavljanje uporabnikov na prvo mesto. Kot zelo perspektiven projekt pa so predstavili Google Wallet ali denarnica. Če se bo v naslednjih letih vse pravilno odvijalo, bomo v svojem žepu namesto ključev mobilnika in denarnice, kmalu nosili le ključe in mobilnik. Denarnico pa bomo imeli kar na telefonu. Tehnologija NFC (near field communication ), ki se vse pogosteje vgrajuje v mobilne naprave bo poskrbela, da bo za plačilo potrebno le približati vaš mobilnik. Transakcija pa se bo opravila samodejno. Projekt se razvija počasi, saj se je tukaj potrebno uskladiti z mnogimi bankami in prodajalci. Seveda držimo pesti, da se bo vsa »plastika«, ki jo prenašamo v denarnici čim prej preselila v naš mobilnik.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku