Računalništvo, telefonija
05.10.2012 06:12

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje tablice z očmi

Da bi lahko ljudje s posebnimi potrebami uporabljali izjemno koristne tablične računalnike, je japonski mobilni operater NTT DoCoMo pripravil namensko tablico, ki jo je moč upravljati zgolj z očmi.
Tablični računalnik bodo kmalu lahko uporabljale tudi osebe s posebnimi potrebami!
Tablični računalnik bodo kmalu lahko uporabljale tudi osebe s posebnimi potrebami!

Mnogi zaradi zdravstvenih težav ne morejo uporabljati tabličnih računalnikov. Med njimi najdemo ljudi, ki trpijo za multuplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, mišično distrofijo, poškodbo hrbtenjače, amputiranih udov in še mnogo več. Da bi tudi ti lahko uporabljali izjemno koristne tablične računalnike, je japonski mobilni operater NTT DoCoMo pripravil namensko tablico, ki jo je moč upravljati zgolj z očmi.

Namenski tablični računalnik v realnem času sledi očem uporabnika s pomočjo dveh tipal, postavljenih na spodnjem delu prednje stranice. Ta gibe oči s pomočjo namenskega programa »pretvarja« v ukaze, ki simulirajo gibanje prsta po na dotik občutljivem zaslonu. Na ta način lahko uporabniki s tabličnim računalnikom upravljajo na enak način, kot s prstom.

Da naprava resnično deluje v praksi, so predstavniki mobilnega operaterja NTT DoCoMo »dokazali« na računalniškem sejmu Ceatec 2012. Čeprav se, vsaj glede natančnosti in hitrosti dela, upravljanje tabličnega računalnika z očmi ne more primerjati s prsti, je to vseeno dovolj natančno, da lahko s tablico opravimo vsaj osnovna opravila, kot je na primer brskanje po spletu. Podjetje NTT DoCoMo naj bi tablični računalnik za uporabnike s posebnimi potrebami ponudil v prodajo v drugi polovici naslednjega leta. Videoposnetek uporabe nove tablice je na voljo za ogled na spletnem naslovu http://goo.gl/uWcvU.


Prijavi napako v članku