Aplikacije in dodatni programi
14.01.2021 09:58
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki mBills pozor! To so novosti, ki jih prinaša leto 2021

Uporabniki mBills pozor! To so novosti, ki jih prinaša leto 2021
Uporabniki mBills pozor! To so novosti, ki jih prinaša leto 2021

V MBILLS si ves čas prizadevajo zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo ter hkrati visoko stopnjo varnosti denarja in plačil, ki jih uporabniki izvedemo z mBills denarnico ter kartico mBills Mastercard. Ker pa se to področje hitro razvija in spreminja, prinaša leto 2021 uporabnikom plačilnih kartic vseh izdajateljev in spletnih trgovcev v evropskem gospodarskem prostoru precejšnje spremembe.

Za zagotavljanje višje stopnje varnosti spletnih plačil se je tako pri bankah kot tudi pri MBILLS zgodila večja sprememba. Od januarja dalje s kartico mBills Mastercard spletnih kartičnih plačil znotraj evropskega gospodarskega območja ne potrjujemo več z enkratnim geslom (geslo OTP), ki smo ga bili navajeni prejeti v SMS-sporočilu. Sedaj ga potrdimo kar v mobilni denarnici mBills in sicer s prstnim odtisom, prepoznavo obraza ali PIN kodo za vstop v mBills denarnico.


Če vas zanima, kako bomo morali sedaj potrjevati spletno kartično plačilo in zakaj bo slednje sedaj še varnejše, nadaljujte z branjem.


Močna avtentikacija in kako bodo naši spletni nakupi sedaj še bolj varni

Veliko trgovcev že sedaj ponuja t.i. 3D Secure protokol za varnejša spletna kartična plačila. Ta storitev v procesu kartičnega plačila zagotavlja preverjanje avtentikacije uporabnika kartice, še preden se preverijo podatki o transakciji. V veliko spletnih trgovinah smo morali zato v preteklosti kartično plačilo potrditi z vnosom enkratnega gesla, ki smo ga na svojo telefonsko številko prejeli v SMS-sporočilu. Sedaj nam v MBILLS zagotavljajo še večjo varnost, saj spletna plačila s kartico mBills Mastercard potrjujemo s tako imenovano močno avtentikacijo, kar v mobilni denarnici mBills, in nič več z enkratnim geslom.

Pri spletnem kartičnem plačilu s kartico mBills Mastercard torej transakcijo potrdimo na svojem telefonu, in sicer tako, da s prstnim odtisom, prepoznavo obraza ali varnostno kodo vstopimo v aplikacijo mBills. Čas, ki ga imamo na voljo za izvedbo avtentikacijskega postopka, je 5 minut. Po tem času, se seja prekine in treba je ponoviti celoten postopek plačila.


Sprememba je trenutno zavezujoča le za izdajatelje kartic in spletne trgovce na območju evropskega gospodarskega prostora, zato se lahko postopek potrjevanja spletnega plačila v drugih državah (denimo v ZDA, Kanadi ali Kitajskem) opravi brez predhodne avtentikacije.


Kako sedaj poteka plačilo spletnega nakupa s kartico mBills Mastercard?

Ko je naša košarica polna in želiš v spletni trgovini nakup zaključiti s plačilom, je postopek naslednji:

  1. V spletni trgovini za plačilno metodo izberemo kartico mBills Mastercard.
  2. V vnosna polja novega prikaza vpišemo podatke svoje kartice mBills Mastercard (če smo v preteklosti temu trgovcu dovolil, da si shrani naše kartične podatke, so lahko ta polja že predizpolnjena).
  3. Po vnosu podatkov se nam odpre ekran z navodili za izvedbo avtentikacije.
  4. Na telefon prejmemo potisno sporočilo z zahtevo za avtentikacijo, ki jo moramo opraviti v mBills denarnici.
  5. Vstopimo v mobilno denarnico mBills in potrdimo spletno kartično plačilo za znesek ter na prodajnem mestu, ki bo navedeno v obvestilu.

Zahtevo za potrditev spletnega kartičnega plačila dobimo skupaj z brezplačnim potisnim sporočilom v mBills denarnici, ki ga lahko najdemo tudi v zavihku nastavitve/obvestila. Ko obvestilo odpremo, bomo v mBills denarnici preusmerjeni na ekran za potrjevanje plačila (5. korak).


Pomembno je torej, da imamo med spletnim nakupovanjem vedno pri sebi svoj telefon, ki ima vklopljen prenos podatkov ali wifi povezavo ter vklopljena potisna sporočila za mBills aplikacijo. Za izvedbo celotnega postopka avtentikacije imamo na voljo 5 minut.


Spletno kartično plačilo, ki ga ne potrdimo pravočasno, je zavrnjeno. Plačilo pa je lahko zavrnjeno tudi iz drugih razlogov, zato najprej preverimo, če imamo v mBills denarnici dovolj visoko stanje in kakšne limite za spletna plačila imamo nastavljene, po potrebi pa omogočimo plačevanje zunaj EU.


Kaj pa, če v mBills prejmeš zahtevo po potrditvi nakupa, ki ga nisi opravil?

Če v mBills denarnico prejmemo kakršnokoli obvestilo o potrjevanju transakcije, ki je nisimo opravili sami, nikoli ne potrjujemo plačila. V primeru izgube, zlorabe ali težav s kartico je prvi korak vedno blokada kartice v mBills denarnici na telefonu. Ko kartico blokiramo, se obrnemo na MBILLS pomoč uporabnikom. To storimo preko elektronskega sporočila na info@mbills.si, kamor sporočimo svoje podatke in težave, ki jih imamo. Na MBILLS pomoč se lahko kadarkoli obrnemo tudi v primeru spremembe podatkov v mBills denarnici in kartici mBills Mastercard ali za dodatna pojasnila, povezana z delovanjem in uporabo kartice.

Kaj si torej velja zapomniti?

  1. Med spletnim nakupovanjem imejmo pri sebi svoj telefon, da potrdimo plačilo v mBills.
  2. Ne izklapljajmo potisnih sporočil in poskrbimo za dobro povezavo (wifi ali prenos podatkov).
  3. Plačilo moramo s prstnim odtisom, prepoznavo obraza ali PIN kodov aplikaciji mBills potrditi v roku 5 minut.
  4. Postopek potrjevanja spletnih kartičnih plačil za trgovce, ki niso v Evropi (Amerika, Azija …) je lahko nekoliko drugačen.

Enkratnemu geslu, ki smo ga bili navajeni prejeti v SMS-sporočilu, smo torej pomahali v slovo. Nadomestilo ga je potrjevanje v mBills, ki bo še okrepilo varnost naših spletnih plačil. Za varnost pa lahko veliko naredimo tudi sami, ko si v mBills nastavimo limite in se držimo zlatih pravil za varne spletne nakupe.


Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več