Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
28.08.2023 07:22

Deli z drugimi:

Share

Učenje tujega jezika ni enostavno. Je pa lahko naravno v jezikovni šoli Berlitz

Ste kdaj zavidali otrokom, ki se lahko v prvih letih življenja naučijo več tujih jezikov? Zakaj je usvajanje jezikov za otroke tako naravno, za starejše pa muka?
Foto: Berlitz
Foto: Berlitz

Usvajanje jezikov in novega znanja je že od nekdaj razdeljevalo strokovno skupnost. Noam Chomsky je bil mnenja, da je jezik prirojena lastnost človeka. Geoffrey Sampson mu je nasprotoval s teorijo, da jezik ni prirojen, ampak ima vsak izmed nas v sebi le zemljevid, ki nam pomaga pri usvajanju novega znanja. Resnica se po vsej verjetnosti nahaja nekje vmes. Pomembno pa je, da se strokovnjaki strinjajo, da so otroci naravni usvojitelji jezikov. Zakaj?

Veliko dejavnikov govori v njihovo prid. Nove jezike usvajajo z induktivnim učenjem, ki spodbuja razumevanje sintaktičnih pravil na podlagi primerov in situacij, ki se dogajajo okoli njih. Induktivno učenje je še toliko bolj uspešno zaradi neverjetnega epizodičnega spomina, ki ga premorejo otroci, mlajši od 7 let. Boljša motorika in pozitiven odnos do učenja še dodatno prelevita tehtnico v prid otrok.

Obstaja pa direktna metoda za usvajanje drugega jezika, ki posnema naravno učenje otrok, a je istočasno prilagojena za starejše učence. Izumil jo je Maximilian Berlitz in še danes jo uporabljajo v jezikovnih šolah Berlitz.

Zakaj je direktna metoda jezikovne šole Berlitz tako uspešna?

Berlitz metoda učenja vključuje potopitev v tuji jezik, kar pomeni, da učenje poteka izključno v ciljnem jeziku, ki se ga želite naučiti. Učilnica tako postane jezikovna skupnost, podobna tistim, s katerimi se v vsakdanjem življenju srečujejo tuje govoreči v novi državi. Jezikovni učitelji so naravni govorci, kar le še dodatno poveča občutek potopljenosti.

Učne ure so vnaprej načrtovane in temeljijo na resničnih življenjskih situacijah s poudarkom na slovnici in besedišču. Z uporabo resničnih scenarijev učence hitreje opremijo z znanjem, ki ga lahko takoj uporabijo izven jezikovne šole.

Preden pa sploh stopite v učilnico, vas bodo najprej razvrstili glede na vaše predhodno znanje (od A1 do C2) in dolgoročne cilje. Na podlagi tega vam bodo predlagali jezikovne programe in najboljši način, da izpolnite cilje. Na poti do usvojitve novega jezika bodo redno spremljali vaš napredek in vam nudili vso dodatno učno podporo. Ko bo čas za prehod na višjo jezikovno stopnjo, boste lahko preizkusili svoje dosedanje znanje in razumevanje, v zameno pa dobili potrdilo.

Kateri tuji jeziki in jezikovni tečaji so na voljo v jezikovni šoli Berlitz?

Tuji jeziki so izredno zaželena veščina za premagovanje kadrovskih ovir in za prilagajanje na tuje okolje. Če bi se radi bolje sporazumevali med dopustovanjem na Hrvaškem, se lahko udeležite tečaja hrvaščine. Potrebujete dobro znanje nemščine za službo? Z vztrajnostjo in naravnimi nemškimi učitelji boste zelo hitro usvojili potrebno znanje.

Poleg jezikov naših najbližjih sosedov in svetovnega jezika angleščine se lahko naučite praktično katerega koli jezika (francoščina, mandarinščina, ruščina, arabščina, španščina …). Priljubljeno je tudi učenje slovenščine, še posebej pri podjetjih s tujim kadrom. Podjetja se pogosto poslužujejo tudi tečajev poslovnega jezika in kulturnega razumevanja, ki je neprecenljivo za delovanje na mednarodnem trgu.

Odrasli lahko izbirajo med različnimi jezikovnimi tečaji.

  • Individualni jezikovni tečaji so najhitrejši način učenja novega jezika. Kombinacija Berlitz metode z učenjem ena na ena pomeni, da se lahko v učni načrt vključijo specifične tematike, ki jih posameznik želi raziskati.
  • Skupinski jezikovni tečaji so namenjeni predvsem odraslim, ki se bolje učijo v skupini in so vajeni fiksnih urnikov. Učenje poteka v živo ali prek spleta.
  • Učenje v tujini je možnost učenja, ki je edinstvena za jezikovno šolo Berlitz. Izberete lokacijo in Berlitz vam bo uredil bivanje in jezikovne ure v eni izmed njihovih šol v tujini.

Poleg odraslih jezikovna šola Berlitz sprejema tudi otroke in najstnike, ki se lahko naučijo francoščino, angleščino, nemščino ali španščino. Na voljo pa so tudi individualni in skupinski tečaji, osebni pouk z Berlitz tutorjem in poletne jezikovne počitnice, kjer je poudarek na medsebojni komunikaciji in sodelovanju izključno v ciljnem jeziku. Mimogrede pa se spletejo še nova prijateljstva.

Vpisi v jesenske jezikovne tečaje že potekajo in trenutno lahko izkoristite številne ugodnosti. Za še več informacij o učenju tujih jezikov na jezikovni šoli Berlitz obiščite www.berlitz.com/sl-si/kontakt. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več