Računalništvo, telefonija
30.10.2009 06:35
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu 9.10 je nared!

Spletna storitev Ubuntu One je največja pridobitev novega operacijskega sistema Ubuntu.
Spletna storitev Ubuntu One je največja pridobitev novega operacijskega sistema Ubuntu.

Ubuntu

je brezplačen operacijski sistem, ki postaja vse boj priljubljen med računalničarji, ki prisegajo na odprtokodne rešitve. Zato ne preseneča, da programerji pripravljajo nove različice kot po tekočem traku. Tokrat so računalničarjem ponudili v prenos končno različico operacijskega sistema Ubuntu 9.10, ki je nastajal pod razvojno oznako Karmic Koala.

Novi operacijski sistem je na voljo za strežniške sisteme, osebne računalnike in prenosnike ter žepne računalnike. Novinec ponuja nekoliko krajši zagonski čas od predhodnikov, izboljšan uporabniški vmesnik in boljša orodja za razvoj združljivih programov. Ob tem so programerji seveda odpravili tudi številne programske hrošče in povečali nabor gonilnikov za periferne naprave.

Pomembna novost je tudi orodje za dostop do spletne storitve Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča hitro in enostavno varnostno kopiranje ter izmenjavo podatkov preko spleta. Računalničarjem je brezplačno na voljo 2 GB prostora, za paket z 10 GB prostora pa je potrebno mesečno odšteti 10 ameriških dolarjev. Nova storitev uporabnikom nudi tudi možnost dostopa do javnih deljenih map, ki so dosegljive iz kateregakoli računalnika preko spletnega brskalnika.

Operacijski sistem Ubuntu 9.10 je tudi nekoliko hitrejši od predhodnikov. Za zagon na pet let starem prenosnem računalniku Toshiba s 512 MB sistemskega pomnilnika potrebuje zgolj 26 sekund. V kolikor pa uporabimo novejši računalnik s pogonom Solid State, bo novi operacijski sistem za poln zagon potreboval zgolj deset sekund. Nova različica brezplačnega operacijskega sistema je na voljo na naslovu http://www.ubuntu.com/.


Prijavi napako v članku