Računalništvo, telefonija
18.08.2020 10:00
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toshiba se po 35 letih poslavlja od prenosnikov

Ko govorimo o trgu prenosnih računalnikov, je bila Toshiba od nekdaj soliden konkurent.
Ko govorimo o trgu prenosnih računalnikov, je bila Toshiba od nekdaj soliden konkurent.

Japonski tehnološki gigant je naznanil, da se po več kot treh desetletjih poslavlja od proizvodnje prenosnih računalnikov. 4. avgusta je Toshiba prenesla še zadnje posle podjetja Dynabook Inc., njene podružnice, ki proizvaja prenosnike, na še enega japonskega velikana Sharp.

Zaradi finančne nestabilnosti je Sharp že leta 2018 kupil 80 % deleža v Dynabooku za 36 milijonov ameriških dolarjev. Glede na izjave Toshibe, je zdaj Sharp prevzel še dodatnih 19,9 %, kar pomeni, da je Dynabook praktično v celoti last Sharpa.

Ko govorimo o trgu prenosnih računalnikov, je bila Toshiba od nekdaj soliden konkurent. Svoj prvi prenosnik so izdali že leta 1985, sicer pa je bila Toshiba eden največjih proizvajalcev osebnih računalnikov v začetku tega tisočletja. Kljub vsemu pa sta rast konkurence in hiter razvoj tehnologije močno ogrozila proizvodnjo prenosnikov Toshibe, saj japonsko podjetje enostavno ni moglo slediti tempu, ki so ga narekovali ostali igralci. Kot že rečeno, je prišlo do finančne nestabilnosti, prodaja je padla in Toshibin del posla s prenosniki se je počasi približeval današnjemu stanju. Po tem, ko je podjetje v letu 2015 izgubilo 318 milijonov ameriških dolarjev, se je uprava odločila, da v celoti opustijo potrošniški trg in se osredotočijo na poslovanje na področju strojne opreme.


Prijavi napako v članku