Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
25.05.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Zaključen test ure Huawei Watch Fit 3 – nimam pripomb, dobra ura

Na testu še en Huawei izdelek, tokrat pametna ura Huawei Watch Fit 3.
Na testu še en Huawei izdelek, tokrat pametna ura Huawei Watch Fit 3.

Medtem ko sem testiral najnovejši telefon Huawei Pura 70 Pro, sem se poigraval tudi z njihovim najnovejšim športnim dodatkom – Huawei Watch Fit 3.

Osvežujoče je, da se pri urah ne rabim poglobiti, kako ameriška blokada vpliva na delovanje Huawei naprave. Spor z Ameriko pri uri ne igra pomembne vloge, razen pri brezstičnem plačevanju, kar pa je lastnost, ki jo marsikdo ne bo pogrešal. Namesto tega se lahko posvetim samo, kako ura deluje, katere funkcije so dobre, katere potrebujejo še nekaj dela, kakšen je izgled, kako udobna je med nošenjem in podobno.

PrednostiSlabosti
Lep izgledProgrami v trgovini so še vedno neuporabni
Kakovostni materialiBrezstično plačevanje ni mogoče
Odličen OLED zaslonIzbor paščkov tretjih ponudnikov je omejen
Zelo dobra preglednost podatkov na zaslonu 
Lahka in udobna 
Odlična baterija 
Združljivost z Android in iOS telefoni 

Huawei Watch Fit 3 cena v Sloveniji?

  • Huawei Watch Fit 3: 169 € (bel, roza, zelen in črn najlon pašček)
  • Huawei Watch Fit 3: 189 € (belo usnje)

Do 3. junija ob nakupu dobite še slušalke FreeBuds SE 2.

Huawei Watch Fit 3 – le od kje so črpali inspiracijo za obliko

Ura je kvadratna ali okrogla, vsaj v 99 % primerov. Vsake toliko časa se prikrade kakšna izjema, kot na primer Nubia Alpha, pri kateri se zaslon ovije okoli zapestja, ali pa takšna posebnost, kot je Huawei Watch GT Cyber, kjer lahko menjamo celotno ogrodje, sam zaslon pa je še vedno okrogel. Ali pa ura Huawei Watch Buds, v kateri se skrivajo slušalke. Zaslon je pa še vedno okrogel. Krog ali kvadrat, druge ni.

Apple si ne lasti kvadratne oblike, je pa nedvomno po njej najbolj znan. In ko vidiš kvadratno uro, najprej pomisliš na Apple Watch, tako kot pri bolj ravnih telefonih pomislimo na iPhone. Meni se ne zdi to nič spornega, lahko je le kompliment uri Huawei Watch Fit 3, ki ji ta primerjava doda malce prestiža.

Če smo že pri tem, Apple ure bi se lahko marsikaj naučile od Huaweievih. Najprej, kako narediti uro, ki zdrži več kot en dan uporabe, in kako lahko ura dela na Android in iOS telefonu. In da za to ni potrebno odšteti več stotakov. Sliši se, kot da sem nastrojen do Appla, ampak še zdaleč ne. Apple dela dobre, vrhunske produkte, a čudim se, da na primer pri urah ni poskrbljeno za ta osnovni higienski standard. Da ne bo pomote, Apple še zdaleč ni edini proizvajalec, ki ima s tem težave. Dober primer je tudi Samsung.

Preden zabredem, se raje vrnimo k Huawei Watch Fit 3. Ohišje je izdelano iz matiranega aluminija, ki je na dotik zelo prijeten, tudi izgleda zelo elegantno, med nošnjo pa ne draži kože. Moja testna različica je imela siv pašček iz najlona, na izbiro je tudi usnje. Po mojih podatkih, ker Huawei uporablja lasten sistem za pritrditev paščkov, boste imeli težave pri morebitnem iskanju paščkov tretjih ponudnikov. Mislim pa, da za večino to ne bo potrebno, saj je Huawei ponudil kar nekaj izbire.

Na desni strani je vrtljiva krona, s katero se lahko poleg klasičnega upravljanja s prsti premikamo po zaslonu. Pod njo je dodaten funkcijski gumb, ki služi kot hitra bližnjica do izbrane funkcije. Privzeto te pelje do seznama vadb, lahko pa izbereš katerokoli drugo funkcijo.

Zaslon (1,8 palcev) je izjemno svetel (do 1500 nit), panela je OLED, ki je vedno gladka. Zatikanj nisem opazil, meniji so lepo drseli, kar pomeni, da je vgrajen dovolj zmogljiv procesor. Pod površjem deluje operacijski sistem HarmonyOS.

Deluje dobro, udobna nošnja, funkcij več kot preveč, tudi kar nekaj nepotrebnih

Huawei Watch Fit 3 ima skoraj vse senzorje in zdravstvene funkcije, ki jih potrebuje povprečen uporabnik. Resda nima EKG-ja, kar je za to ceno tudi pričakovano, ampak v tem primeru velja tudi vprašanje, kdo ga zares potrebuje. Ima pa vgrajen GPS in se vsaj v tem pogledu ne rabi zanašati na povezavo s telefonom. GPS je bil kar natančen, včasih je prišlo do manjšega odstopanja, ampak nič pretresljivega.

Ura je kar lahka (26 g), najlonski pašček mi je bil zelo udoben, čeprav se mi ne dopolnjuje dobro s preostalim, bolj prefinjenim videzom ure. Mislim, da je usnjeni pašček boljša izbira, čeprav nekoliko dražja.

Ko opazim, da pametna ura podpira več sto (športnih in drugih) dejavnosti, mi je jasno, da je od tega veliko balasta. Ko brskaš med vadbami, podprtimi športi, plesi in podobnimi aktivnostmi, naletiš na take, kot sta E-šport in Avtošport. Pri obeh se sprašujem, kaj točno meri in kako potem izračuna porabljeno energijo. E-šport sem vklopil med igranjem igre Apex Legends in poleg tega, da sem lahko spremljal moj srčni utrip, nisem videl nobene druge dodane vrednosti. Tudi pri bolj vsakdanjih športnih aktivnostih, na primer dvigovanje uteži, se že dalj časa sprašujem, kako razloči, kdaj delam počepe in kdaj »bench«.

Pri klasičnih vadbah (hoja, tek, kolesarjenje …) so meritve natančne, odstopanja je morda maksimalno 5-10 %. Meri tudi nasičenost krvi s kisikom, nadure pa dela tudi ponoči, ko meri spanje in kakovost dihanja med spanjem. Kolikokrat sem se zbujal ponoči, je dobro merila. Za raven globokega, rahlega in REM spanca težko rečem, a delujejo zanesljivo. Čudna so pa zaključna poročila, kjer kljub povprečnim rezultatom in dejstvu, da se zbudim tudi do 6-krat na noč, dobim razmeroma pozitivno oceno. To sem opazil že pri moji uri Huawei Watch GT Runner in tudi pri nekaterih drugih, ki sem jih doslej testiral.

Všeč mi je postavitev menijev na zaslonu, ki so dobro pregledni in v bistvu aplikacijo potrebuješ le v redkih primerih. Vsaj meni je to znak dobre uporabniške izkušnje. Aplikacijo Huawei Health je na Huawei telefonih na voljo v trgovini AppGallery, na drugih Android telefonih si jo boste morali sneti na njihovi uradni spletni strani ali v drugih trgovinah, kjer ne gospodari Google.

Baterija (400 mAh) je izjemna. Uro vadbe na dan, če je bila možnost z vklopljenim GPS-om, raziskovanje in testiranje vseh funkcij … pri tej rabi ura zdrži približno 7-8 dni. Če boste bolj zmerni, lahko rabo podaljšate za kakšen dan ali pa skrajšate, če boste bolj aktivni. Polni se prek posebnega Huawei magnetnega priključka, zato brezžično polnjenje odpade.

Operacijski sistem je tak kot sem ga že vajen. Huawei trgovina ne ponuja veliko uporabnih aplikacij, brezstično plačevanje ni mogoče v naši regiji. Obvestila prihajajo ažurno, na njih pa lahko odgovarjamo le z vnaprej nastavljenimi odgovori ali smeškoti.

Podcenjena funkcija je možnost nalaganja lastne glasbe. Povežite slušalke z uro, telefon pustite doma in glasbo predvajajte prek ure. Veliko boljša rešitev, kot pa da telefon tlačite v žepe ali pa si kupite držalo za telefon. Žal nimam podatka, koliko prostora je na voljo. Naložil sem približno 20 skladb in mi ni zmanjkalo prostora. Sumim, da je na voljo okoli 1 GB, morda celo več.

Številčnic je dovolj, kar nekaj unikatnih, ki dodatno popestrijo videz ure.

Kot rečeno, Huawei Watch Fit 3 deluje z Android in iOS napravami. Nisem pa utegnil preveriti, ali je funkcionalnost na Apple napravi morebiti omejena. Kar sem našel na spletu od uporabnikov Watch Fit 2, je izkušnja enaka kot na Androidu.

Huawei Watch Fit 3 je lepa, dobra in poceni ura

Za dobrih 150 € se nimam kaj pritoževati nad Huawei Watch Fit 3. Ni vse postlano z rožicami, a tudi tisto, kar manjka (brezstično plačevanje, neuporabne aplikacije v trgovini), mnogi, vključno z menoj, niti ne bodo pogrešali.

Najbližja konkurenca ji je pravzaprav predhodnica Huawei Watch Fit 2. Nisem je testiral, a na papirju je med njima zelo malo razlik (večji zaslon, tanjše ohišje, bolj dodelani senzorji …). Če jo najdete na primer za okoli 90 €, tudi z njo ne morete zgrešiti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei Huawei Watch GT Runner Huawei Watch Fit 3


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več