Računalništvo, telefonija
12.05.2018 10:52

Deli z drugimi:

Share

Ta prenosnik Linux vas zagotovo ne bo pustil na cedilu!

Prenosnik System76 Oryx Pro je opremljen s strojno opremo, ki bo kos tudi najzahtevnejšim opravilom!
Prenosnik System76 Oryx Pro je opremljen s strojno opremo, ki bo kos tudi najzahtevnejšim opravilom!

Čeprav operacijski sistem Windows 10 kraljuje na področju prenosnih računalnikov, se je podjetje Sistem76 odločilo, da bo svoj novi prenosnik opremilo z Linuxom. Poleg tega so inženirji sprejeli odločitev, da ga bodo opremili še zmogljivo strojno opremo. Na trgu je trenutno namreč težko dobiti kompaktne prenosne računalnike z operacijskim sistemom Linux, ki jih lahko uporabljamo za zahtevna opravila.

Zmogljivi prenosni računalnik Oryx Pro podjetja Sistem76 s prednameščenim operacijskim sistemom Ubuntu 18.04 in Pop! _OS (operacijski sistem podjetja Sistem76, ki temelji na osnovi sistema Ubuntu) razpolaga z relativno kompaktnim ohišjem, v njem pa se nahaja zmogljiva strojna oprema. Ta namreč obsega Intelov procesor Core i7-8750H s šestimi procesorskimi jedri in frekvenco delovanja 4,1 gigahercev, vgrajeni sistemski pomnilnik DDR4 kapacitete osem oziroma 32 gigabajtov in vgrajeno grafično kartico Nvidia GTX 1060 s šestimi gigabajti lastnega grafičnega pomnilnika oziroma Nvidia GTX 1070 z osmimi gigabajti lastnega grafičnega pomnilnika. Za izris slik pa je zadolžen kakovostni zaslon IPS z 39,6-centimetrsko oziroma 15,6-palčno diagonalo in ločljivostjo HD oziroma 4K, medtem ko je za shranjevanje podatkov na voljo pogon Solid State s kapaciteto do enega terabajta in klasični 2,5-palčni trdi disk s kapaciteto do štirih terabajtov.

Inženirji podjetja Sistem 76 so zmogljiv prenosni računalnik Oryx Pro opremili še s priključki mini DisplayPort, HDMI in USB Type-C, z bralnikom za pomnilniške kartice ter ločeno kartico za slušalke in mikrofon, za dogo avtonomijo delovanja pa skrbi baterija kapacitete 55 vatnih ur. Maloprodajna cena novosti je seveda primerna uporabljeni strojni opremi, saj bomo za vstopno različico v Združenih državah Amerike, ki je opremljena z grafično kartico Nvidia GeForce 1060, osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika DDR4, pogonom Solid State z 250 gigabajti prostora in zaslonom ločljivosti HD, odšteli kar preračunanih 1.340 evrov.


Prijavi napako v članku