Računalništvo, telefonija
23.06.2017 09:10
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Švedska železnica potnikom pod kožo vstavila čip

Švedska železnica potnikom pod kožo vstavila čip
Švedska železnica potnikom pod kožo vstavila čip

Nedavno smo poročali o tem, da je švedsko podjetje Epicenter 150 zaposlenim vsadilo miniaturne podkožne čipe, ki so le malenkost večji od zrna riža, njihov namen pa je poenostavitev vsakodnevnih opravil. Miniaturni radiofrekvenčni identifikacijski čip zaposlenim omogoča tako odpiranje vrat kot uporabo različnih tehnoloških predmetov v podjetju, na primer fotokopirnega stroja. Zaposleni lahko s pomočjo čipa celo plačujejo kosilo ali naročajo pijačo. Ker so zaposleni podjetja Epicenter 150 s podkožnim čipom več kot zadovoljni, se je za enak prijem odločila tudi švedska državna železnica.

Ta je za poskusni projekt izbrala 200 kandidatov, ki so se strinjali s tem, da jim v kožo vgradijo miniaturni čip, ki bo služil kot nadomestilo za konvencionalno železniško vozovnico. Nakup vstopnic poteka na običajen način — preko interneta in na uradnih prodajnih mestih švedskih državnih železnic. Ob vstopu na vlak jim osebje le skenira čip, saj je ta opremljen s podporo za tehnologijo NFC.

Nad podkožnimi čipi pa niso najbolj navdušeni varuhi osebnih in zaupnih podatkov. Prepričani so, da je po vsej verjetnosti le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do kraje in zlorabe podatkov, shranjenih na čipih. Ključno vprašanje je torej, kdo bo zagotovil varnost in zasebnost tistih, ki se bodo odločili za novodobni način preverjanja pristnosti, čeprav predstavniki švedske državne železnice zagotavljajo, da je bilo za varnost dobro poskrbljeno.


Prijavi napako v članku