Računalništvo, telefonija
15.05.2008 11:46
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Stopnja piratstva v Evropski uniji v preteklem letu manjša

Organizacija Business Software Alliance (BSA) je predstavila rezultate najnovejše letne raziskave o stopnji piratstva programske opreme v svetu, ki jo je za organizacijo opravila neodvisna mednarodna analitska hiša IDC. Rezultati kažejo, da se je stopnja piratstva programske opreme v državah Evropske unije v letu 2007 znižala za en odstotek v primerjavi z letom prej in je znašala 35 odstotkov. Trend v večini držav po svetu je padanje stopenj piratstva programske opreme, veliko pa jih je ohranilo enako stopnjo piratstva kot leto poprej. Med njimi je tudi Slovenija, saj je stopnja v letu 2007 ostala enaka, torej 48-odstotna.

Zaradi nameščanja nelegalne programske opreme na osebnih računalnikih, so se izgube v industriji v EU v lanskem letu povečale za več kot milijardo USD in sedaj znašajo več kot 12 milijard USD. Več kot polovica zneska letošnjega povečanja izgube v industriji je posledica padca vrednosti ameriškega dolarja v letu 2007 v primerjavi z ostalimi pomembnimi valutami.

Druga polovica je posledica skupne rasti trga programske opreme za osebne računalnike. Piratstvo programske opreme pa ne vpliva le na prihodke v industriji. Zadnja študija, katere rezultate je BSA predstavila januarja letos, je pokazala, da lahko prinese zmanjšanje piratstva programske opreme več sto tisoč novih delovnih mest, rast globalnega gospodarstva v višini več milijard USD in večje prihodke od davkov, kar podpira lokalne programe in storitve.


Prijavi napako v članku