Tablični računalniki
22.04.2018 13:41

Deli z drugimi:

Share

Ste že slišali za Samsungovo zložljivo tablico?

Ste že slišali za Samsungovo zložljivo tablico?
Ste že slišali za Samsungovo zložljivo tablico?

Samsung eksperimentira s koncepti zložljivih ekranov in eden od eksperimentov bo kot kaže “mutli fold” zložljiva tablica. Južnokorejski tehnološki konglomerat je namreč izpolnil patent, v katerem lahko najdemo zametke zložljive tablice, ki bi lahko pomenila veliko konkurenco Applu in ostalim akterjem na trgu.

Portal Patently Mobile je bil prvi, ki je opazil Samsungov zadnji patent, ki samo potrjuje, da Samsung v zadnjem času zares na veliko eksperimentira z različnimi tipi ekranov za prihajajoče se mobilne naprave. Glede na podatke patenta bi naj zložljiva tablica bila zložljiva na dveh različnih mestih, kar bi povečalo funkcionalnost naprave. Vprašanje, ki se postavlja pa je, trg potrebuje zložljivo tablico?


Patent je izpolnjen tako, da si lahko predstavljamo zelo raznoliko rabo tablice. Uporabnik bi lahko po svoji volji izbiral načine uporabe posameznih delov tablice, kjer bi lahko določene dele ekrana uporabil kot območje za obvestila, glavni ekran in tipkovnico. Funkcionalnosti tablice bi se tako spreminjale glede na postavitev posameznih komponent.

Zelo zanimiva lastnost, ki bi jo lahko zložljiva tablica ponudila svojim uporabnikom, je zmožnost telefonskih klicev preko tablice. Telefonski klici znotraj tablice niso povsem nekaj novega, vendar še vedno govorimo o redkosti. V največji meri zato, ker so tablice napram telefonom velike in težke da bi jih lahko nosili prislonjene ob licu.

Tukaj pa nastopi zložljiva tehnologija, ki se v tem primeru izkaže kot zelo pomembna: telefoni lahko postanejo tablice in tablice lahko postanejo telefoni. Samsung je s svojim najnovejšim patentom pokazal, da zložljive, upogljive naprave niso nujno odvisne zgolj od enega preklopa. Ravno to, da imajo več delov, ki so zložljivi, prinaša kar nekaj novih možnosti uporabe in nadaljnjega razvoja.

Kolikšna je verjetnost, da bomo resnično dobili zložljivo tablico?

Nenavaden in povsem izvenserijski eksperiment s tablico kot je ta Samsungov je ravno to, kar je Samsung potreboval za večjo konkurečnost Applu, ki sicer še vedno dominira na trgu tabličnih računalnikov. Poleg tega je Samsung s tem patentom na trg poslal neke signale, za katere nihče ne ve, ali bodo dejansko postali resnična konkurenca, ali pa enostavno gre za idejo. Zavedati se moramo, da gre v tej fazi zgolj za patent, kar pomeni, da ni nobene garancije, da bo Samsungova zložljiva tablica kdajkoli dejansko prišla na trg. Primeri, ko podjetja vložijo patente, jih dobijo potrjene in jih potem za vedno pustijo pri miru, niso tako redki kajne?

Kljub temu pa ne smemo zapostaviti dejstva, da je Samsung javno naznanil razvoj upogljivih OLED ekranov, leta 2013 pa je že enkrat demonstriral podobno tablico. Ravno zato bi bili kar malo presenečeni, če enkrat v prihodnosti na trg tabličnih računalnikov ne bi dobili zložljive naprave.

Problem, ki se pojavlja na tej točki je, ali ima Samsung tehnologijo, da dejansko spravi takšno tablico, ali pa morda že bolj osnoven zložljivi telefon v pogon. V zadnjem času lahko spremljamo kar nekaj nasprotujočih si mnenj o tem, ali je Samsung pripravljen na izid prvega upogljivega telefona. Južnokorejsko podjetje je na tem projektu nekoliko v zaostanku, za kar pa ne poznamo točnih razlogov.

Ne glede na vse povedano ostaja dejstvo, da obstaja prava borba med Android proizvajalci – in Applom – za primat nove generacije pametnih telefonov. Samung mogoče res ne bo prvi, bi pa z lahkoto lahko bil najboljši.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung tablični računalniki

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

Tajin utrinek Infinity Energy, Špela Rihtaršič s.p.

Dvorjanska ulica 17a, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Tel: 040 755 027
Koliko ur preživite v sedečem položaju? Koliko ur prebedite za računalnikom? Odgovor je vse več. Sodoben način življenja naj bi bil dinamičen in razgiban, vendar je velik del ... Več

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

SAOP d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več