Digitalizacija
28.09.2021 11:00

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni na hibridno in fleksibilno delo?

Delovno okolje je bolj pomembno kot si mislimo, saj med drugim vpliva na naše počutje in produktivnost. Pri tem so nadvse pomembne celovite rešitve in obenem celovit pristop.

V podjetjih, pa naj so to tehnološka ali katera koli druga, je pomembno ustvarjati agilno okolje, ki podpira delavce. Pri tem veliko vlogo odigra digitalizacija, ki omogoča delo od doma, z drugih lokacij in podobno. Prav digitalizaciji se lahko zahvalimo, da lahko danes delamo bolje kot kadarkoli prej. Dejstvo pa je, da je k temu pomemben celovit pristop z upoštevanjem vseh vidikov dela. Ustvarjanje optimalnega delovnega okolja, ki vključuje hibridno in fleksibilno delo, ni mačji kašelj. Najprej je pomembno narediti dober načrt, kako navigirati hibridno in fleksibilno delo, obenem pa upoštevati kulturo, produktivnost in inovativnost. Pri ustvarjanju delovnega okolja je najpomembneje, da le-to podpira strategijo podjetja, hkrati pa tudi želje in potrebe zaposlenih.

Camac Space je podjetje, specializirano za delovna okolja. Omogočajo ustvarjanje delovnih okolij za podjetja, kar vključuje tudi hibridno in fleksibilno delo.

Pisarna je tudi prostor za kolaboracijo in druženje

Hibridni model dela združuje delo iz pisarne, od doma in s tretje lokacije, fleksibilen model pa zaposlenim omogoča dodatne prilagoditve glede na njihove individualne potrebe.

V Sloveniji je hibridno delo vedno bolj prisotno in večina podjetij ga uvaja kot svoj novi način dela. Pri tem je pomembna pripravljenost podjetij. Ključen pogoj, ki ga morajo podjetja izpolnjevati za uvedbo hibridnega dela, je digitaliziranost. V hibridnem podjetju je pomembna tudi sprememba iz miselnosti o stalni prisotnosti v pisarni k produktivnosti. Pri hibridnem modelu je ključen optimalno izkoriščen čas v pisarnah. Te postanejo prostori, namenjeni ne le samostojnemu osredotočenem delu, temveč tudi kolaboraciji in druženju.

Zaposleni imajo bolj proste roke

S hibridnim in fleksibilnim delom lahko inovativnost in produktivnost v podjetju dodatno izboljšamo. Produktivnost lahko optimiziramo, saj si zaposleni delo prilagodijo, osredotočeno delo naredijo doma ali na drugi lokaciji, kjer nimajo motenj, v pisarni pa se družijo in sodelujejo pri skupnih projektih, kar ima pozitiven vpliv na kulturo. Obenem to pomeni svobodo pri odločanju o tem, kje in kdaj bo posameznik delal, visoko motivacijo in boljšo produktivnost.

Spremenjen pristop k mentorstvu

Mentorstvo je v hibridnem okolju nekoliko oteženo. Potrebnega je več usklajevanja in komunikacije, da vsako podjetje najde najboljše rešitve za on-boarding in različne modele dela. Ključna je tudi tehnologija, ki podpira zaposlene pri njihovem delu. Sprememba pristopa k mentorstvu je torej najboljša rešitev. Večja je potreba po najavljanju in usklajevanju urnikov, tako ima zaposleni lahko stik z mentorjem tudi v pisarni, ne le preko spleta.

Za podjetja je ključnega pomena vlaganje v privabljanje in zadrževanje talentov. Pomembno je, da se delovno okolje razlikuje od ostalih in podpira različne načine dela. Bitka za talente je ves čas prisotna, zato sta izstopanje in diferenciacija za podjetja zelo pomembna.

Vsako podjetje je vesolje zase

Rešitve delovnega okolja morajo biti za vsako podjetje unikatne in dobro premišljene. Vsako podjetje je namreč vesolje zase. Potrebno je upoštevati želje in potrebe, fazo razvoja podjetja, obseg in način dela, hkrati pa tudi podprto dolgoročno strategijo podjetja. V Camac Space uporabljajo drugačen, holističen pristop.

Tudi sami v podjetju uporabljajo hibriden in fleksibilen način dela, ki se prilagaja potrebam zaposlenih.

Več najdete na njihovi spletni strani www.camacspace.com. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
digitalna preobrazba

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668