Računalništvo, telefonija
11.11.2016 17:30

Deli z drugimi:

Share

Digitalno urejeno

Digitalizacija delovnih postopkov nam prinaša velike koristi.
Digitalizacija delovnih postopkov nam prinaša velike koristi.

Spreminjanje procesov, ki vodi v digitalno poslovanje in družbo, je veliko bolj kompleksno kot samo zamenjava papirnih procesov z elektronskimi. Podjetja pri iskanju rešitev za učinkovitejše poslovanje ne govorijo več samo o dokumentnih sistemih in brezpapirnem poslovanju, ampak vedno bolj izpostavljajo urejenost in avtomatizacijo procesov.

Dejstvo je, da so vsi dokumenti, ki se uporabljajo v podjetjih, v osnovi elektronski, saj nastanejo z računalniškimi programi, od pisarniških zbirk in načrtovalskih programov do poslovnih informacijskih sistemov. V resnici je problem v delovnih postopkih, ki so sicer na nek način določeni, vendar se izvajajo vse prej kot učinkovito. Večina postopkov je nepreglednih, delo se podvaja, odgovornosti niso jasno razdeljene. Zaposleni v novih sistemih vidijo poseg v njihovo utečeno delovno rutino in nadzor nad njihovim delom, tako da na koncu osebni vidiki prevladajo nad splošnimi pridobitvami.

Digitalizacija procesov je več kot brezpapirno poslovanje Izzivov pri digitalizaciji delovnih postopkov je veliko, zlasti, ker segajo od uporabniške izkušnje do prepoznavanja vzorcev, ki potem služijo bodisi za vodenje bodisi za avtomatizacijo procesov. Po drugi strani gre tudi za tehnološka vprašanja, saj digitalizacija procesov ne obravnava le sistema ERP. Vključuje dokumentne rešitve z vgrajenimi elektronskimi delovnimi postopki in se prek elektronskih povezav ter orodij za sodelovanje nadaljuje vse do poslovnih partnerjev.

“Končni cilj je digitalizacija procesa od začetka do konca, ne glede na to, koliko različnih sistemov je vmes. Tehnologija to omogoča in ni več ovir, da v procesu ne bi nastopili različni sistemi, ki obdelujejo dokumente in nastopajo kot gradniki procesa,” je razložil Uroš Pudgar, produktni vodja Urejeno.DOK v KOPA d. d. Velikokrat je treba pri strankah samo spodbuditi razmišljanje o izboljšavah procesov in digitalizacija se ponudi kar sama.

Pomembno pri tem je, da digitalizacija sedanjega načina dela ne bo prinesla želenih učinkov. Samo uvedba dokumentnega sistema kot rešitve, ki bo poenostavila iskanje in deljenje dokumentov ali odpravila tiskanje, še zdaleč ni dovolj, saj gre digitalizacija z roko v roki tudi z novimi poslovnimi modeli.

Potrebne so poslovne izkušnje Organizacijsko-tehnološka kompleksnost digitalizacije spreminja tudi vlogo ponudnikov IT rešitev, in to ravno pri podpori za vzpostavitev novih poslovnih modelov. “Stranke vidijo Kopino prednost predvsem v tem, da poleg razumevanja delovanja dokumentacijskega sistema, ki obsega delovne tokove, vodenje različic in skupinsko delo, obvladuje še poslovno problematiko,” je še pojasnil Pudgar. Z rešitvijo Urejeno.DOK podjetje povezuje ta dva svetova in ureja poslovanje v smeri organizacije in avtomatizacije procesov, ki prinaša merljive poslovne koristi.

Koristi digitalizacije:

+ Avtomatizacija procesov.
+ Poenostavitev­vodenja in­izvedbe­opravil.
+ Ureditev­delovnih postopkov­in­sistema odgovornosti.

Več info: marketing@kopa.si

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku