Računalništvo, telefonija
20.06.2009 10:24
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni strežnik na domačem računalniku

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnosti mreženja na internetu in to brez pohlepnih posrednikov.
Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnosti mreženja na internetu in to brez pohlepnih posrednikov.

Kdo je sploh rekel, da mora naslednja generacija informacijske družbe nujno uporabljati sisteme grajene na konceptu računalništva iz oblaka (cloud computing) in vse svoje podatke prenašati na oddaljene strežnike velikih korporacij? Ker tovrstna vizija korporacij ni po godu norveške programske hiše Opera Software, ne preseneča, da so njihovi programerji pripravili nadvse zanimiv spletni brskalnik, ki ga lahko uporabljamo tudi v vlogi lokalnega gostujočega strežnika za naše spletne strani.

Gre za spletni brskalnik Opera Unite, ki ga lahko uporabljamo v vlogi strežnika za deljenje datotek in fotografij, v vlogi spletne klepetalnice ter gostitelja spletnih strani in to na sila preprost način. Novinca lahko poganjamo na tako rekoč vsakem računalniškem sistemu, ki zmore poganjati Opero 10 (Windows, Mac OS in Linux).

Za uporabo nove storitve zadostuje le registracija lastnega »Opera ID« na spletni strani norveške programske hiše. Storitev nam bo posredovala spleten naslov URL, ki bo temeljil na enoličnem identifikatorju, imenu računalnika in storitvi, ki jo bomo nudili. Vsaka storitev bo pridobila svoj spletni naslov URL, pri čemer lahko ne enem računalniku poganjamo več različnih storitev.


Prijavi napako v članku