Igre
03.08.2016 06:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski osmošolci zasvojeni z igranjem iger!

Odvisniki od računalniških iger uživajo v tem, ko nadlegujejo druge!
Odvisniki od računalniških iger uživajo v tem, ko nadlegujejo druge!

Čeprav so računalniške igre nastale z namenom zabave in krajšanja prostega časa, so pogosto dežurni krivec za skorajda vsako odmevno nasilno dejanje ali umor. Mnogi znanstveniki so zasvojenost z računalniškimi igrami in agresivno vedenje igričarjev povezovali s spremembami v možganih. Upajmo, da temu vendarle ni tako, saj v Sloveniji mladi z igranjem iger začnejo že pri povprečni starosti sedem let, med delovniki pa igrajo povprečno 1,7 ure na dan. To je pokazala nedavna raziskava, ki so jo pri nas opravili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

V omenjeno raziskavo je bilo bilo vključenih 1.071 slovenskih osmošolcev, pri čemer je bilo vključenih 50,2 odstotkov fantov in 49,8 odstotkov deklet, pri čemer se je povprečna starost gibala okoli 13 let in pol. Pri tem pa je še posebno zaskrbljujoč podatek, da je z računalniškimi igrami zasvojenih okoli 2,5 odstotka osmošolcev. Ti med »delovnimi dnevi« za igre v povprečju namenijo 5,4 ure na dan, med koncem tedna pa v povprečju skoraj sedem ur na dan. Pri tem seveda prevladujejo predvsem fantje, medtem ko dekleta večurnemu igranju iger ne namenjajo tolikšne pozornosti.

Pri tem je še posebej zanimivo to, da naj bi se odvisniki od računalniških iger bolj vključevali v razburljive dogodke in naj bi bili bolj nagnjeni k uživanju v tveganih aktivnostih. Poleg tega nadvse uživajo v tem, ko nadlegujejo druge ljudi, hitreje izgubijo živce in pogosteje ne pišejo domačih nalog. Očitno so igre tudi pri nas dežurni krivec za marsikateri neljubi dogodek.


Prijavi napako v članku