Računalništvo, telefonija
03.06.2012 20:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenija ne izpolnjuje telekomunikacijskih direktiv EU

Sloveniji zaradi neizpolnjevanja evropskih direktiv s telekomunikacijskega področja grozi dnevna kazen v višini dobrih 13-tisoč evrov.
Sloveniji zaradi neizpolnjevanja evropskih direktiv s telekomunikacijskega področja grozi dnevna kazen v višini dobrih 13-tisoč evrov.

Slovenska politika ima očitno polne roke izredno pomembnega dela, saj je v nacionalno zakonodajo »pozabila« prenesti nove predpise Evropske unije s telekomunikacijskega področja. Morda razlog za zamudo tiči v tem, da prenovljena evropska direktiva o telekomunikacijskih omrežjih in storitvah potrošnikom prinaša višjo raven varstva in pravic, ta pa ni ravno po godu državi kot večinskemu lastniku Telekoma Slovenije. Novi predpisi namreč potrošnikom med drugim zagotavljajo zamenjavo operaterja in ohranitev iste telefonske številke v enem samem delovnem dnevu, večjo zaščito osebnih podatkov in obvezo operaterjev, da uporabnike ob vsaki izgubi podatkov takoj obvestijo, pa še kaj bi se našlo.

Ker Slovenija v lokalno zakonodajo ni pravočasno prenesla novih predpisov Evropske unije s telekomunikacijskega področja (rok se je iztekel 25. maja 2011), si je seveda nakopala jezo Evropske komisije. Ta bo zaradi zamude zoper njo sprožila postopek na Sodišču Evropske unije. Evropska komisija je sodni spor sicer sprožila še proti Belgiji, Nizozemski, Poljski in Portugalski, ki tako kot Slovenija niso upoštevale zadanega roka. To pa še ni vse. Komisija je Sodišču še predlagala, da za vsako članico odredi globo, ki bo tekla od dneva odločitve sodišča do priglasitve ustreznih nacionalnih ukrepov. Ti bodo morali seveda biti povsem skladni s sprejeto direktivo.

Če slovenska politika ne bo pravočasno prenesla novih predpisov Evropske unije s telekomunikacijskega področja v lokalno zakonodajo, jo bo doletela dnevna kazen v višini dobrih 13.000 evrov. Predlagana denarna globa bo tekla od dneva odločitve sodišča do priglasitve ustreznih nacionalnih ukrepov. Slovenija se kazni lahko izogne le, če bo sprejela novo zakonodajo pred dokončno odločitvijo Sodišča Evropske unije. Slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk sicer zatrjuje, da bo Slovenija ustrezno zakonodajo sprejela še pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami. Mu gre verjeti ali gre tu le za metanje peska v oči?


Prijavi napako v članku