Igre
29.12.2014 13:09

Deli z drugimi:

Share

Skrivalnice na PCju: Opis Igre Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PC)

Skrivalnice na PCju: Opis Igre Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PC)
Skrivalnice na PCju: Opis Igre Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PC)

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes ni čisto nadaljevanje, ampak le kratek okus polne igre, poimenovane Metal Gear Solid V: Phantom Pain, ki izide enkrat naslednje leto. Razvijalci so se počutili slabo, ker moramo tako dolgo čakati, zato so nam ponudili majhen košček igre, da bo čakanje lažje. Sedaj tudi na PC-ju (igra je prvotno izšla le za konzole)!

Igra vsebuje natanko eno zgodbovno misijo, v kateri se moramo infiltrirati v sovražnikov kamp sredi noči ter iz njega rešiti dva lika iz prejšnjih iger. Kamp je ogromen in odprt, tako da lahko k reševanju pristopimo kakorkoli hočemo. Lahko se streljamo, skrivamo ali pa ukrademo tank in z njim uničimo pol baze. Najbolj priporočljivo se je seveda skrivati, saj ni dobro pritegniti vse pozornosti, saj je kmalu nad tabo helikopter in ogromno vojakov. V ta namen imaš ogromno pripomočkov, od nočnih očal, daljnogled, ki ti označuje nasprotnike, pištolo z uspavalnimi metki ter lastno agilnost. Snake je tokrat veliko bolj gibčen in zmožen teka, skakanja, plezanja po skoraj vsaki stavbi, plazenja… Ima tudi nadgrajene borilne veščine, s katerimi lahko neslišno onesposobimo nasprotnike. Nikoli v celotni igri se nisem počutil omejenega, kar je zelo dober občutek v sandbox igri. Pohvalil bi tudi umetno pamet. Sovražniki vidijo zelo dobro, zato je počasno napredovanje med zakloni nuja. Če te kdo le bežno opazi, pride preverit in to najavi drugim paznikom. Če ga med tem onesposobiš, bodo njegovi kolegi zaskrbljeni in sprožili alarm. Česa takšnega v katerih drugih skrivalniških igrah še nisem srečal.

Igra je med razvojem izgubila svoj tipičen Metal Gear šarm. Prejšnji deli so bili polni čudaške tehnologije (padel si na ptičjem kakcu, sovražnike si lahko zamotil s pornografskimi revijami), kar je igri dalo posebno atmosfero. Tokrat pa je ton bolj temačen in resen, kar jo približa vsem ostalim igram in jo naredi manj posebno. Prav tako so igro poenostavili – dodali samo-obnavljajoče zdravje – za razliko drugih MG iger, v katerih si moral nabirati hrano ali celo obliže, povoje, antibiotike in protistrupe. Ko te nekdo opazi, igra preklopi v “slow motion” ter samodejno nameri na nasprotnika, da preprečiš sprožitev alarma. Takšne zadave hudo poenostavijo in poneumijo igranje. Največja zamera pa definitivno leti na kratkost – za dokončanje igre sem potreboval 53 minut! In polovico tega časa sem eksperimentiral, raziskoval kamp in se zabaval z raznimi orožji ter vozili. Po dokončanju “zgodbe” (v kateri se ne zgodi nič pomembnega) še odkleneš dodatne misije, ki ti dajo kup nalog v istem kampu, na primer asasinacijo ali uničenje protiletalskih orožij. Te te bodo zaposlile za dodatno urco ali dve, odvisno od stila igranja, kar je še vseeno premalo. Sicer je res, da igra stane dvakrat manj kot normalne igre, a takšne stvari so bile včasih demoti. Ne bi imel nič proti, če bi bila cena za 5-10 evrov manjša (ob izidu je bila znižana na 13 evrov, kar je že dobra cena).

Tisti, ki vas zanima le kako se igra na PC-ju, vas lahko pomirim, da je port odličen in deluje fantastično in gladko tudi na slabših računalnikih, izgleda pa še vseeno boljše kot konzolna verzija, tudi tista za naslednjo generacijske konzole. Kakšne posebne dodatne vsebine žal ni.

Igra je zabavna, inovativna, lepa in polna prelestnih animacij. Že dolgo se nisem tako zabaval v stealth igri, pa tudi če traja le nekaj uric. Je pa pričakovanje polnega nadaljevanja zdaj v bistvu težje, saj vem, da bo kvalitetno.

Ocena: 70/100

Plus:

  • odprta, dobro dizajnirana sovražnikova baza

  • igra omogoča ogromno pristopov

  • gibčnost glavnega junaka

  • dobra umetno pamet

Minus:

  • zelo zelo kratka

  • poneumljanje igranja

  • brez Metal Gear atmosfere

Vas zanima več iz te teme?
VR igre

Prijavi napako v članku