Računalništvo, telefonija
06.02.2020 15:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samo spletna stran “na dieti” se lahko odpre prej kot v 1 sekundi

.. Se vam pogosto dogaja, da na odpiranje strani na pametnem mobilnem telefonu čakate predolgo? Verjamemo, da ste kdaj tudi že obupali in stran zapustili, preden se je ta odprla. Obstaja učinkovita rešitev ..
Uroš Okorn iz podjetja Dominatus
Uroš Okorn iz podjetja Dominatus

Prepričani smo, da bi mnogi uporabniki marsikatero spletno stran pogosteje obiskali, če bi se ta odpirala hitreje. Vzemimo primer: na mobilnem telefonu odprete na primer Twitter in tam naletite na zanimivo povezavo. Nanjo kliknete in začne se neskončno čakanje na odpiranje vsebine. Boste čakali ali ne? Odločitev je vaša, a nič nenavadnega ni, če vas vse skupaj mine in nanjo pozabite. Popolnoma druga zgodba pa je, ko se ta povezava odpre prej kot v 1 sekundi, kar pomeni zmago za obe strani – vi boste namreč lahko hitro prišli do vsebine, ki vas zanima, lastnik spletne strani pa bo dobil želen obisk na svoji strani.

Kaj je AMP?

V čem pa je razlika med prvim in drugim? Drugi uporablja AMP. Ste že kdaj slišali za to kratico? Mi smo jo “odkrili” v pogovoru z Urošem Okornom, strokovnjakom za optimizacijo spletnih strani iz podjetja Dominatus. AMP ali “Accelerated Mobile Pages” bi v slovenščino lahko prevedli kot “pospešene strani za mobilne naprave.” Ta odprtokodni projekt podjetij Google in Twitter izboljša izkušnjo uporabnikov spletnih vsebin na mobilnih napravah. V osnovi gre za platformo, ki je zasnovana na berljivosti in hitrosti. Ikona, ki jo boste opazili med iskanimi zadetki v Googlu, ki uporabljajo AMP, še najbolj spominja na strelo v krogu.

Lahka stran je zadetek v polno

AMP stran je izredno lahka stran. Bolj slikovito bi lahko rekli, da je to stran “na dieti”, zaradi česar se lahko na vaš pametni mobilnik naloži izredno hitro. Med drugim je za to treba uporabiti racionalizirano različico CSS.

Celotna platforma je bila ustvarjena samo zato, da pospeši strani, in to jim je uspelo odlično. Vse, kar stran upočasnjuje, se ne naloži takoj in zato je izkušnja tako fantastična. Dober primer so na primer slike, ki jih AMP stran ne naloži, dokler jih ne pogledamo.

Vse je zelo močno predpomnjeno, tako da Google gosti te strani, njihovo dejansko vsebino, zato mu je niti ni treba vsakič znova prenašati. Vse to dela izkušnjo neverjetno hitro. Moramo pa poudariti, da zadeva deluje samo v Chromu.

Veste, zakaj moramo na AMP strani dati canonical tag?

Tovrstne strani imajo tudi canonical oznako. Ta je na splošno namenjena preprečevanju podvojene vsebine na spletni strani. S tem, ko uporabimo canonical oznako, iskalnikom povemo, katera je osnovna stran.

Google daje prednost AMP stranem

Danes večina brska po spletu prek telefona, njihovo število pa iz dneva v dan raste. Uroš Okorn iz podjetja Dominatus nam pove tudi, da Googlovi algoritmi dajejo prednost stranem, ki uporabljajo AMP tehnologijo. Tako bo stran, ki je prilagojena mobilnim napravam in se bo odprla v trenutku, uvrščena višje. Google namreč to zazna, ker želi uporabnikom zagotoviti kar najboljšo izkušnjo.

Če vas zanima, kako deluje AMP spletna stran, v brskalnik Chrome na svojem mobilnem telefonu vpišite Dominatus. Ob zadetkih se prikaže ikona (kot nekakšna strela v krogu), ki nam sporoča, da gre za pospešeno stran za mobilne naprave.

Če ne želite zaostati za konkurenco, je uporaba AMP tehnologije ob vseh naštetih prednostih nujna. Za več podrobnosti in za to, da se ne boste ujeli v katero izmed pasti in da bo vse delovalo tako, kot mora – posledično pa boste zadovoljni tako vi kot vaše stranke – se obrnite na strokovnjake podjetja Dominatus. (N.B.)


Prijavi napako v članku