Triki in nasveti
20.01.2017 14:09
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji, s katerimi lahko sestavite odličen osebni računalnik

..Ste pripravljeni, da sestavite svoj novi namizni računalnik ali pa da zdajšnjega nadgradite na bolj zmogljivo različico?..
Procesorji Intel so najboljša izbira za sestavo novega računalnika ali nadgradnjo obstoječega.
Procesorji Intel so najboljša izbira za sestavo novega računalnika ali nadgradnjo obstoječega.

Ne zapravljajte časa. Za vas smo izbrali nekaj novih procesorjev, ki ponujajo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Na seznam smo vključili tako cenovno ugodne procesorje za manj zahtevne uporabnike kot tudi procesorje višjega cenovnega razreda, ki so namenjeni najzahtevnejšim opravilom.

Na seznam so se pričakovano uvrstili le procesorji podjetja Intel, saj ti v primerjavi s konkurenčnim podjetjem AMD ponujajo precej boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Poleg tega Intelovi pri preračunavanju podatkov porabijo znatno manj električne energije. Če pa je vaša priljubljena izbira AMD, vam priporočamo, da počakate na procesorje s sredicami Ryzen. To so procesorji naslednje generacije, ki vsaj na papirju obetajo veliko.

Poceni: Pentium G4620 (približno 100 evrov)

Za evrskega stotaka lahko dobite dvojedrni procesor, ki podatke preračunava pri frekvenci 3,7 gigahercev in razpolaga s tremi megabajti tretjenivojskega pomnilnika L3. Procesor razpolaga še z vgrajeno grafično kartico Intel HD Graphics 630, ki bo zlahka kos tudi nekoliko zahtevnejšim opravilom. Gre za soliden procesor, ki je za nameček opremljen s tehnologijo Hyper-Threading, kar pomeni, da dva procesorja v praksi delujeta kot štirje.

Čeprav gre tu za procesor družine Pentium, ta uporablja enake procesorske sredice kot zmogljivejši in veliko dražji modeli Core. V praksi je razlika le v količini tretjenivojskega pomnilnika L3. Če želite kaj zmogljivejšega, pa vam priporočamo nakup procesorja Core i5-7400.

Cenovno ugodni: Core i5-7400 (200€)

Core i5-7400 je zmogljiv štirijedrni procesor, ki podatke preračunava pri frekvenci štirih gigahercev in nudi polno podporo tako za pomnilnike DDR4 kot DDR3L. Poleg tega razpolaga še s tehnologijo Turbo Boost, ki v primeru zahtevnejših nalog frekvenco procesorja poveča na 3,5 gigahercev. Tu najdemo še šest megabajtov tretjenivojskega predpomnilnika, ki je hitrejši od sistemskega pomnilnika in pripomore k hitrejšemu delovanju osebnega računalnika kot celote.

Procesor Core i5-7400 ima na voljo tehnologijo Turbo Boost, vendar ne razpolaga s priljubljeno in v praksi zelo koristno tehnologijo Hyper-Threading. To v praksi pomeni nekoliko nižjo zmogljivost pri preračunavanju zahtevnejših opravil, v večini primerov pa odsotnosti te tehnologije sploh ne boste opazili. Če torej potrebujete zmogljiv procesor za dostopno ceno, je Intelov procesor Core i5-7400 nedvomno prava izbira za vas, saj za okoli 200 evrov dobite procesor, ki vam bo skoraj zagotovo dobro služil vsaj naslednjih pet let.

Odzivni: Core i5-7600K (245 evrov)

Procesor Intel Core i5-7600K vas bo težko pustil na cedilu, saj podatke preračunava pri frekvenci 3,8 gigaherca, pri večjih obremenitvah pa kar pri frekvenci 4,2 gigaherca. Čeprav tudi ta procesor ni opremljen s tehnologijo Hyper-Threading, ste lahko prepričanii, da vas nikoli ne bo pustil na cedilu. Ker gre za procesor družine »K« mu lahko napredni uporabniki še dodatno povišajo frekvenco delovanja, kar pohitri delovanje celotnega računalnika.

Procesor Core i5-7600K se v praksi izkaže za precej boljšega od modela Core i5-7400 na številnih področjih. Poleg tega je zaradi možnosti navijanja kot nalašč za napredne uporabnike. Ponujena procesorska moč pa bo večja, kot jo običajni uporabniki dejansko potrebujejo.

Zmogljivi: Core i7-7700K (350€)

Zahtevnejši uporabniki z nakupom štirijedrnega procesorja Core i7-7700K zagotovo ne boste zgrešili. Gre za procesor, ki podatke preračunava pri frekvenci 4,3 gigaherca, pri polni obremenitvi pa se frekvenca delovanja lahko poviša tudi na 4,5 gigaherca. Poleg tega gre za povsem odklenjen procesor, ki omogoča enostavno navijanje in je zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Poleg tega procesor Core i7-7700K podpira tehnologijo Hyper-Threading, kar pomeni, da lahko sočasno omogoča do osem procesorskih niti za preračunavanje podatkov. Čeprav procesor Core i5 še vedno predstavlja boljšo alternativo z vidika razmerja med ceno in zmogljivostjo, boste s tem procesorjem lahko sestavili računalnik, ki vas zagotovo nikoli ne bo pustil na cedilu.

Ekstremni: Core i7-6950X (1.650€)

Procesor Intel Core i7-6950X Extreme Edition je eden najzmogljivejših procesorjev za osebne računalnike iz družine Core i7. Ta namreč za preračunavanje podatkov uporablja kar deset procesorskih sredic, ki so izdelane na osnovi napredne 14-nanometrske tehnologije, kar pomeni, da so v primerjavi z zdajšnjimi mobilnimi procesorji zmogljivejši in varčnejši z dragoceno električno energijo.

Procesor Intel Core i7-6950X Extreme Edition podatke preračunava pri frekvenci treh gigahercev (v pohitrenem načinu 3,5 gigaherca), razpolaga s 25 megabajti predpomnilnika in je opremljen z napredno tehnologijo Turbo Boost 3.0. Z navijanjem lahko frekvenco delovanja procesorja brez težav povišate na kar 4,4 gigaherca. Ta procesor je po zagotovilih podjetja Intel pri preračunavanju 3D oblik kar dvakrat hitrejši od štirijedrnega procesorja Core i7 6700K. Poleg tega je za 35 odstotkov hitrejši od trenutnega paradnega konja Core i7-5960X, pri preračunavanju video vsebin ločljivosti 4K pa je hitrejši za četrtino. Ta procesor zaradi visoke maloprodajne cene seveda priporočamo tistim uporabnikom osebnih računalnikov, ki se bolj kot ne neprestano ukvarjajo z delom, ki zahteva izjemno procesorsko moč.


Prijavi napako v članku