Računalništvo, telefonija
06.05.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

S širjenjem virusa se širi nadzor nad ljudmi

Ljudje smo za sprostitev ukrepov pripravljeni sprejeti marsikaj.
Ljudje smo za sprostitev ukrepov pripravljeni sprejeti marsikaj.

V zadnjih mesecih so številne države po svetu začele z nadzorovanjem in budnim opazovanjem na desetine milijonov ljudi. Vlade, zasebna podjetja in raziskovalci spremljajo zdravstveno stanje, navade in gibanje ljudi, pogosto celo brez njihove vednosti. Ideja je, da se z raznimi aplikacijami in tehnologijo spremlja širjenje novega koronavirusa ter upoštevanje karantene in ukrepov, mnogi strokovnjaki pa opozarjajo, da bi lahko države izkoristile trenuten položaj za nadzorovanje prebivalstva.

Vsaj 27 držav po svetu s pomočjo mobilnih operaterjev spremlja gibanje državljanov

John Scott-Railton, višji raziskovalec pri Citizen Labu, raziskovalnem centru na Univerzi v Torontu opozarja, da ni jasno določeno, kako dolgo bodo nadzorovalni ukrepi trajali in da na splošno ni dovolj pogovora o tem, kako ustrezno implementirati dotične tehnologije. Lee Yoon-young, študentka iz Južne Koreje, je za spletni portal The Washington Post povedala, da se ji nadzor v času pandemije zdi “nujno zlo”. “Popolnoma razumem, da je potreben dodaten nadzor, da bi lahko tisti, ki niso v strogi karanteni, živeli karseda normalno življenje“, je dodala.


Po podatkih Edina Omanovića, direktorja podjetja Privacy International, vsaj 27 držav po svetu uporablja podatke operaterjev mobilnih omrežij, s katerimi spremljajo gibanje prebivalcev. Vsaj 30 držav je razvilo aplikacije za pametne telefone, ki so javno dostopne in si jih lahko naložijo vsi uporabniki mobilne telefonije prostovoljno. V državah, kjer so v boju proti Covid-19 uspešnejši, ni pretiranih ugovorov proti tovrstnim načinom nadzora, medtem ko je debata precej bolj ostra v Evropi in ZDA. V Južni Koreji so na primer milijoni prebivalcev sami začeli uporabljati aplikacije ali spletne strani, ki spremljajo širjenje virusa, v Avstraliji si je aplikacijo, ki spremlja kontakte, samo v prvem vikendu naložilo 2 milijona ljudi. Po drugi strani v ZDA trije od petih prebivalcev nasprotujejo uporabi Googlovih ali Applovih aplikacij za spremljanje gibanja.


Za sprostitev ukrepov smo pripravljeni narediti marsikaj

Aplikacije za nadzor upoštevanja ukrepov, ki jih je uvedla država za zajezitev epidemije, največkrat delujejo preko povezave Bluetooth, pri čemer se preverja povezovanje dveh telefon, ne lokacijska komponenta posameznika. Tudi vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je že govorila o uporabi tovrstne aplikacije, katere temeljni namen naj bi bil obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo.


Dejstvo je, da smo ljudje po skoraj dveh mesecih socialne izolacije pripravljeni za sprostitev ukrepov sprejeti marsikaj. Evropska komisija je že prvi teden aprila priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejši nadzor pandemije novega koronavirusa. Do danes nimamo informacij, da bi ta skupni pristop v praksi zaživel, saj se s pandemijo še vedno ukvarja vsaka država po svoje.


Prijavi napako v članku