Računalništvo, telefonija
09.05.2015 06:42
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rombertik: Škodljiva programska koda, ki vam lahko uniči disk

Zaradi izjemne dovršenosti škodljive programske kode Rombertik vam priporočamo redno izdelovanje varnostnih kopij podatkov.
Zaradi izjemne dovršenosti škodljive programske kode Rombertik vam priporočamo redno izdelovanje varnostnih kopij podatkov.

Strokovnjaka iz podjetja Cisco Ben Baker in Alex Chiu sta na spletu odkrila izjemno škodljivo programsko kodo, zaradi katere lahko v trenutku ostanemo brez vseh podatkov na trdem disku ali pogonu Solid State. Gre za izjemno kompleksno zlonamerno kodo, ki je grajena na osnovi večjega števila plasti, njena osnovna naloga pa je seveda kraja podatkov zaupne narave. Če pa škodljiva programska koda zazna delovanje protivirusne rešitve ali drugega orodja za zaščito, se samodejno sproži funkcija samouničenja, zaradi katere smo lahko takoj ob vse svoje podatke.

Škodljiva programska koda Rombertik najprej poskuša uničiti trdi disk računalnika, in sicer s prepisom zagonskega sektorja Master Boot Record (MBR), vendar le, če je uporabnik sistemski upravljavec. Čeprav se pri tem podatki fizično ne izbrišejo, je njihova obnova pogosto precej težavna ali pa draga. Če pri svojem podvigu ne uspe, škodljiva koda Rombertik šifrira vse podatke žrtve, in sicer na način, da njihova obnova ni več mogoča. Poleg tega je novost trd oreh za vse večje proizvajalce protivirusnih rešitev, zato je najboljša zaščita pravzaprav preventiva pred okužbo.

Zaradi izjemne dovršenosti škodljive programske kode Rombertik vam priporočamo redno izdelovanje varnostnih kopij podatkov. Vsekakor pa velja, da je mnogo bolje preprečevati kot zdraviti, zato ne nameščajte sumljivih programov in ne odpirajte sumljivih priponk v elektronskih sporočilih. V končni fazi lahko uporabniki za varnost z nekaj previdnosti največ naredimo ravno sami.


Prijavi napako v članku