Računalništvo, telefonija
08.10.2018 07:41
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Roboti bodo vse bolj prisotni v gradbeništvu

Gradbeni robot z oznako HRP-5P bo opravljal dela na mestih, ki so za človeka nevarna.
Gradbeni robot z oznako HRP-5P bo opravljal dela na mestih, ki so za človeka nevarna.

Gradbeništvo je ena izmed tistih panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi so gradbeni projekti izdelani hitreje, bolj ekonomično in predvsem varneje. Najnovejši roboti lahko na gradbišču praktično nadomestijo človeka, iz opek lahko zgradijo nov dom ali celo premostijo reko. Z vse bolj množično uporabo umetne inteligence pa je mogoče robote v gradbeništvu uporabljati tudi na tistih področjih, kjer doslej še niso bili prisotni. Zasluge za to pa tokrat gredo japonskemu inštitutu za industrijski razvoj in tehnologijo AIST, ki je razvil posebnega humanoidnega robota z oznako HRP-5P.

Posebnost robota z oznako HRP-5P v primerjavi z dosedanjimi gradbenimi roboti je v tem, da se ta odlično znajde pri marsikaterih ročnih gradbenih opravilih. Novost lahko brez težav opravlja ročna dela, kot je na primer postavitev in pritrditev mavčne plošče na konstrukcijo, saj je računalniški vid zmožen samodejno razločevati predmete, okolico in ovire. Čeprav je novost pri opravljanju ročnih gradbenih del še vedno precej počasnejša v primerjavi s človekom, bo ta s časom zagotovo postala hitrejša, natančnejša in bolj zanesljiva.

Pri predstavitvi gradbenega robota z oznako HRP-5P so raziskovalci japonskega inštituta za industrijski razvoj in tehnologijo AIST jasno poudarili, da ta ne bo prevzel mesta delavcev v gradbeništvu. Novost bo namreč namenjena le za delo na človeku nevarnih območjih ali pa v primeru, da ne bo na voljo dovolj delavcev za izvedbo projekta v predvidenem času.


Prijavi napako v članku