Računalništvo, telefonija
20.03.2012 11:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podatki bi lahko kmalu potovali skozi središče Zemlje

Bodo nevtrinske komunikacije že kmalu resničnost?
Bodo nevtrinske komunikacije že kmalu resničnost?

Znanstvenikom iz Univerze v Rochestru, ki delajo v Fermi National Accelerator laboratoriju blizu Chicaga, je uspelo kratko sporočilo prenesti preko nevtrinov. Čeprav je komunikacija s pomočjo nevtrinov izredno zanimiva, pa je pri tem še bolj zanimivo dejstvo, da je bila komunikacijska povezava vzpostavljena skozi 240 metrov debelo steno. Nevtrini so električno nevtralni osnovni delci, ki so skoraj brez mase in potujejo s hitrostjo primerljivo s hitrostjo svetlobe. Zaradi nevtralnega naboja elektromagnetna sila na njih nima nikakršnega vpliva, poleg gravitacijske namreč na njih deluje le še šibka jedrska sila. Slednje pomeni, da lahko nevtrini zlahka potujejo skozi trdne objekte velikega obsega.

Znanstveniki so za vzpostavitev komunikacije v Fermilabu uporabili pospeševalnik delcev, s pomočjo katerega so delce skozi 240 metrov debelo steno poslali do detektorja nevtrinov imenovanega Minerva. Minerva ob odkritju nevtrinov le-te registrira kot binarne enice, v nasprotnem primeru pa binarne ničle. Z uporabo tehnologije je znanstvenikom uspelo poslati besedo “neutrino”. Komunikacija s pomočjo nevtrinov bi lahko potekala tudi skozi samo zemeljsko skorjo, s čimer bi takšna komunikacija avtomatično postala najhitrejša možna mrežna povezava, saj je razdalja skozi osrčje Zemlje mnogo krajša kot po njeni površini (kabelsko omrežje) ali po zraku (satelitsko omrežje).

Zaradi dejstva, da nevtrini povsem neovirano potujejo skoraj skozi vsako oviro, je te izjemno težko odkriti. Minerva je detektor, ki je v osnovi velik kos kovine, ki tehta kar nekaj ton in lahko zazna zgolj enega izmed 10 milijard nevtrinov. Za ustvarjanje zadostne količine nevtrinov, ki jih lahko zaznajo trenutni detektorji, je potrebna velika količina energije in ogromen pospeševalnik delcev, zato lahko rečemo, da smo še zelo daleč od komercialnih nevtrinjskih omrežij. Uporaba takšne tehnologije ima velik potencial predvsem v vojaške namene. Komunikacijo preko nevtrinov je namreč zelo težko odkriti ali ji prisluškovati, zato bi bila precej dobrodošla predvsem tam, kjer se radijski valovi le stežka prebijajo skozi določen material, kot je na primer uporaba v podmornicah.


Prijavi napako v članku