Računalništvo, telefonija
04.01.2018 19:24
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Resna napaka v procesorjih Intel ogroža tudi vas

Resna napaka v procesorjih Intel ogroža tudi vas
Resna napaka v procesorjih Intel ogroža tudi vas

Številni portali za informacijsko varnost poročajo o resni varnostni ranljivosti, ki so ji izpostavljeni prav vsi, ki imajo v računalnikih vgrajene procesorje podjetja Intel. Varnostni strokovnjaki so namreč ranljivost našli v zgradbi Intelovih procesorjev, izpostavljeni pa so ji vsi uporabniki klasičnih osebnih računalnikov in strežnikov. Ranljivost je vse prej kot zanemarljiva, saj zlonamernim programom in napadalcem ob določenih pogojih lahko omogoči vpogled v vsebino zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Običajni programi sicer do tega pomnilnika ne bi smeli nikoli dostopati, vendar ranljivost v zasnovi Intelovega procesorja omogoča prav to.

Za odpravo ranljivosti bo treba posodobiti jedro našega operacijskega sistema, ko bo to na voljo, pri čemer so prizadeti prav vsi vodilni operacijski sistemi (Windows, Linux in macOS). Popravek bo omogočal popolno izolacijo uporabniških procesov od pomnilnika jedra. To bo žal močno upočasnilo delovanje osebnih računalnikov in strežnikov, pri čemer bi lahko računalnik deloval tudi do 50 odstotkov počasneje. Običajni uporabniki upočasnitve ne bi smeli zaznati, ta pa bo precej preglavic povzročila podjetjem, ki poganjajo računalniško zahtevne operacije.

Tej ranljivosti so izpostavljeni vsi Intelovi procesorji, ki so bili izdelani v zadnjem desetletju, v primeru napada pa bi se lahko napadalci dokopali do občutljivih podatkov, kot so na primer gesla, šifrirni ključi, certifikati in podobno. Podrobnosti o tej nevarni ranljivosti je v javnosti trenutno zelo malo, Intel pa bo podrobnosti o njej razkril takoj, ko bodo na voljo ustrezni varnosti popravki za operacijske sisteme Windows, Linux in macOS. Če imate računalnik s procesorjem Intel, vam priporočamo, da vaš operacijski sistem posodobite takoj, ko bo popravek na voljo. Do takrat pa vas bo varovala posodobljena protivirusna programska oprema.


Prijavi napako v članku