Programska oprema
10.10.2006 08:10

Deli z drugimi:

Share

Rešitve za poslovno poročanje dosegajo odlične rezultate

Microsoft je predstavil rezultate več neodvisnih raziskav, ki kažejo na velik tržni uspeh Microsoftove platforme za poslovno poročanje. Analitski podjetji Gartner in IDC sta ponudbo podjetja za področja poslovnega poročanja in upravljanja podatkovnih skladišč uvrstili v sam vrh ponudnikov. Microsoftova platforma za poslovno poročanje je po podatkih podjetja Gartner v letu 2005 dosegla 35,9-odstotno rast, IDC pa je v svoji raziskavi ugotovil, da je Microsoft na področju poslovnega poročanja dosegel dvakrat višjo rast kot drugi ponudniki podatkovnih sistemov (DBMS) in rešitev za poslovno poročanje. Microsoftovo platformo je najbolje ocenila tudi neodvisna raziskovalna organizacija OLAP Report.

Microsoft je predstavil rezultate raziskave podjetja Gartner o globalnih tržnih deležih platform za poslovno poročanje v letu 2005. V poročilu Gartner ugotavlja, da je Microsoftova platforma za poslovno poročanje v letu 2005 dosegla 35,9-odstotno rast. Trend hitre rasti potrjujejo tudi druge raziskave, predstavljene v zadnjem času. Microsoft namerava z naložbami v orodja za poslovno poročanje spremeniti način interakcije med uporabniki in poslovnimi informacijami. V skladu s to vizijo je podjetje zasnovalo celovito in integrirano platformo, ki omogoča razvoj prilagodljivih in stroškovno učinkovitih rešitev za poslovno poročanje.

Poleg dobrih rezultatov v raziskavi podjetja Gartner je Microsoftovo uspešnost potrdila tudi IDC-jeva raziskava o orodjih za poslovno poročanje v letu 2005. IDC je v raziskavi ugotovil, da je Microsoft na področju poslovnega poročanja dosegel dvakrat višjo rast kot drugi ponudniki podatkovnih sistemov (DBMS) in rešitev za poslovno poročanje. Microsoft je dosegel prvo mesto tudi v letnem poročilu OLAP Survey, ki ga objavlja organizacija OLAP Report. Obenem sta tako Gartner kot IDC Microsoft postavila na prvo mesto na področju rasti prihodkov med ponudniki relacijskih podatkovnih zbirk.

Celovito sliko Microsoftove vizije in tržni uspeh platforme za poslovno poročanje poleg hitre rasti prihodkov in odličnih rezultatov v različnih poročilih analitskih podjetij kažejo tudi številni drugi mejniki.

– Microsoft je dosegel pomemben premik v Gartnerjevem čarobnem kvadrantu za področje sistemov za upravljanje podatkovnih skladišč. Microsoft se je premaknil iz kvadranta »izzivalec« na mejo med vodilnim podjetjem in izzivalcem.
– Microsoft se je uvrstil med tri vodilne ponudnike v raziskavi globalnih tržnih deležev na področju orodij za vodenje podatkovnih skladišč.
– V zadnjem četrtletju poslovnega leta 2006 je podatkovni strežnik Microsoft SQL Server dosegel 35-odstotno rast prihodkov. Več podatkov je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/msft/earnings/default.mspx.
– Microsoft je svojo ponudbo na področju poslovnega poročanja razširil s predstavitvijo podatkovnega strežnika SQL Server 2005 in rešitve za spremljanje poslovne uspešnosti Microsoft Office Business Scorecard Manager.
– Microsoft je aprila z nakupom podjetja ProClarity razširil svojo ponudbo na področju orodij za analizo poslovnih podatkov. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/apr06/04-03ProClarityPR.mspx.
– Microsoft bo svoj položaj na področju poslovnega poročanja in analiziranja uspešnosti poslovanja še utrdil s predstavitvama sistema 2007 Microsoft Office in rešitve Microsoft Office PerformancePoint Server 2007.

O uspešnosti Microsoftove vizije na področju poslovne inteligence pričajo tudi izkušnje partnerjev in strank, ki so že uvedli rešitve na podlagi Microsoftove platforme ali pa jo uporabljajo pri razvoju svojih rešitev. Na Javni agenciji Republike Slovenije za energijo so za poenostavitev in pospešitev postopka poročanja uporabili storitve za poročanje SQL Reporting Services. Z uvedbo rešitve so uspešno skrajšali čas, potreben za izdelavo analiz poročil, ki jih oddajajo podjetja s področja energetike. Namesto dolgotrajnih analiz, ki so potekale še dlje časa po oddaji poročil, so sedaj poročila na voljo takoj, kar je zmanjšalo obremenitev zaposlenih in povečalo odzivnost ter hitrost dela v agenciji.

Microsoftovo platformo, ki vključuje izdelke ProClarity, uporablja tudi podjetje Pliva, eno izmed vodilnih farmacevtskih podjetij v regiji. V sodelovanju s podjetjem ADD, vodilnim slovenskim Microsoftovim partnerjem na področju rešitev poslovnega poročanja so v Plivi z namestitvijo namiznega odjemalca ProClarity in strežniških storitev Microsoft SQL Server Analysis Services 2000 združili različne vire podatkov iz poslovnega sistema, sistema za upravljanje odnosov s strankami in zunanjih ponudnikov podatkov. Z naraščajočo količino podatkov so vpeljali še dodatne strežniške komponente ProClarity, s katerimi so vzpostavili grafičen pregled nad številnimi vidiki poslovanja. Podjetje je z vpeljavo Microsoftove rešitve za poslovno poročanje uspelo povečati odzivnost in storilnost zaposlenih ter istočasno zmanjšati stroške. ADD je pri namestitvi nudil tako svetovalne kot tudi tehnološke storitve in je sodeloval pri celotnem postopku uvedbe poslovnega poročanja.

»Microsoftova prisotnost na trgu in vlaganja v rešitve za poslovno poročanje pomenijo, da se tovrstne rešitve približajo širšemu naboru strank,« je povedal Stane Kastelic, direktor podjetja ADD. »S prevzemom podjetja ProClarity je Microsoft še dopolnil svoj nabor rešitev, integriral posamezne gradnike in jih ponudil po ugodni ceni, kar pomeni, da se odpirajo nove priložnosti predvsem na področju rešitev za manjša podjetja. V preteklosti je namreč visoka cena aplikacij za poslovno poročanje pomenila, da so se za njih odločala le večja podjetja. Microsoftova prizadevanja na področju promocije nam kot partnerskemu podjetju omogočajo večji doseg strank, tehnične inovacije pa pomenijo, da lažje razvijamo rešitve z dodano vrednostjo.«


Prijavi napako v članku