Računalništvo, telefonija
29.10.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Rešitve za bolj optimalno delovanje podatkovnih centrov

.. Koronavirus je še povečal potrebo po avtomatizaciji omrežja. Podatkovni centri so zmanjšali število prisotnega osebja in tudi obiskov - zaradi splošnega zmanjšanja stikov med ljudmi zaradi varnosti. A rešitve za oddaljeno upravljanje so na dlani ..
Peter Süssinger, poslovni direktor v podjetju EGAL in direktorica Una Süssinger.
Peter Süssinger, poslovni direktor v podjetju EGAL in direktorica Una Süssinger.

Upravljanje infrastrukture podatkovnih centrov (DCIM) in oddaljeni dostop sta nujna za vzdrževanje in izboljšanje upravljanja kritičnih sistemov.

Bolj pregledno kot kadarkoli prej

»Sposobnost zbiranja podatkov, analiza in predvidevanje v tehnološkem prostoru ponuja eno večjih priložnosti za odpravo izgube energije, zmanjšanje emisij CO2 in zmanjšanje tveganja izpadov,« nam razloži Peter Süssinger, poslovni driektor v podjetju EGAL. Doda še: »Strateški pomen podatkov povzroča pritisk na tehnološka omrežja, da delujejo na optimalni ravni.« Oprema podatkovnih centrov in dodatki spreminjajo razmerje med močjo, hlajenjem, prostorom in povezljivostjo, kar vpliva na učinkovitost in zmogljivost naprav. Vse to pa lahko imate pod nadzorom z rešitvami podjetja Panduit.

Brez razumevanja izzivov sprememb je težko upravljati razvijajoče se okolje podatkovnih centrov. Upravljanje infrastrukture se je znatno izboljšalo in zdaj uporabnikom ponuja veliko prednosti, vključno z dejanskim informacijami o porabi energije, hlajenju, povezljivosti, varnosti … Z uporabniškimi grafičnimi vmesniki imajo skrbniki danes vpogled do več informacij in vse je bolj pregledno kot kadarkoli prej. Napake in težave v delovanju hitro in zlahka odkrijejo, kar zmanjša tveganja.

Različna oprema ima na primer tudi različne temperaturne lastnosti. Pomembno je, da sistem za upravljanje prepozna te lastnosti. S pomočjo podrobnih informacij lahko skrbniki podatkovnih centrov optimizirajo opremo in med drugim učinkovito usmerjajo pretok zraka za povečanje energetske učinkovitosti.

Vse lahko opravimo na daljavo

Danes je pomembo tudi daljinsko spremljanje senzorjev, kar pripomore k učinkovitosti. Na nadzorni plošči imamo vse podatke, ki jih potrebujemo – vidimo jih lahko v realnem času, spremljamo dogodke in morebitna obvestila. Najnovejše Panduitove rešitve za upravljanje infrastrukture podatkovnih centrov (DCIM) v povezavi z iPDU olajšajo povezavo s posameznimi strežniki in sistemi, kar omogoča krmiljenje, vklapljanje in izklapljanje naprav brez človeške navzočnosti v samem prostoru.

Proces, ki ga uporabljajo, je t. i. »The Maturity Model«, ki uporabnikom omogoča bolje razumeti infrastrukturo in kako jo upravljati.

Vsebuje:

  • Osnovne informacije o količini virov, ki jih imate na voljo, na primer o količini hladilnih zmogljivosti. Z osnovnimi informacijami lahko nastavite pragove alarmov in opozoril ter zmanjšate tveganje nenačrtovanih izpadov.
  • Podrobnejše informacije, kot je na primer obremenitev moči, tako da lahko hitro najdete premalo izkoriščano moč in določite optimalne nastavitve opreme. Spremljate temperaturo, vlažnost, tlak … Nadzor nudi informacije, ki so potrebne za prilagoditev in odziv na trende uporabe, pa tudi načrte za prihodnost. Lahko tudi primerjate uspešnost lastne tehnologije v podatkovnem centru.
  • Še podrobnejše informacije s poudarkom na omogočanju takojšnjega ukrepanja, pogosto s pomočjo avtomatizacije. Ogledate si lahko lokacijo vsakega dela opreme, natančno lahko spremljate in samodejno nadzirate infrastrukturne komponente, da omogočite najvišjo stopnjo učinkovitosti.

»Podatkovni centri so strateško pomembni za večino organizacij, ki upravljajo povezano tehnologijo. Zahtev po vedno večjih zmogljivostih podatkovnih centrov je vse več,« pove Una Süssinger, direktorica podjetja EGAL. Da bi njihovo učinkovitost ohranili, pa je treba biti pozoren na štiri pomembne vire za upravljanje zmogljivosti in zagotavljanje njene visoke ravni:

  • hladilne zmogljivosti, da ne bi prihajalo do izpadov zaradi pregrevanja;
  • premalo izkoriščeno zmogljivost;
  • neizkoriščeno kapaciteto prostora;
  • povezljivost, katere pomanjkanje je lahko kritično. Odklopi in nepooblaščene spremembe lahko povzročijo kritična tveganja za delovanje.

DCIM je bistven sestavni del podatkovnega centra, saj zagotavlja potrebne informacije, kaj se dogaja v podatkovnem centru. Njegovo poznavanje omogoča ustrezno namestitev tehnologij in ukrepe za povečanje učinkovitosti ter izogibanje nepotrebnim stroškom.

Več o omenjenih rešitvah preberite na spletni strani www.egal-eu.com, strokovnjaki za tovrstne rešitve vam bodo z veseljem svetovali. Z njimi lahko stopite v stik tudi s klicem na telefonsko številko +386 (0) 5905 55 35 ali preko elektronske pošte na naslovu info@egal-eu.com. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EGAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EGAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EGAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več