Digitalizacija
Poslovne rešitve
Programska oprema
24.05.2024 11:14

Deli z drugimi:

Share

Rešitev, ki je prilagojena vašim željam

Da lahko danes v poslovnem svetu zagotovimo hitre in koristne informacije, moramo poskrbeti za izmenjavo podatkov med različnimi sistemi. Kako to zagotoviti?
Vir: Birokrat
Vir: Birokrat

V praksi ni prav enostavno najti programske rešitve, ki bi pokrivala vse potrebe podjetja. Po drugi strani pa imajo največjo vrednost prav natančne in pravočasne informacije ter pravilno upravljanje z njimi.

Povezovanje sistemov je danes nujno

Podjetja danes najpogosteje uporabljajo več različnih sistemov, ki jih želijo med seboj povezati. To so lahko na primer CRM, sistem za skladišče, kadrovska evidenca, računovodski sistem in podobno. Povezovanje sistemov je nujno, saj se sicer prepogosto dogaja, da morajo zaposleni kopico podatkov med različnimi sistemi prenašati ročno ali jih celo prepisovati – kar je zamudno, podatki niso na voljo takoj, pa tudi možnost napake v procesu je večja.

Po drugi strani združevanje sistemov pomeni učinkovit pretok podatkov, prihranek časa in pravilnost informacij, saj se izognemo napakam, katerim smo podvrženi pri ročnem vnosu.

API: najbolj učinkovita rešitev

Kako pa aplikacije oziroma programe najbolj učinkovito povežemo? Prek API-jev oziroma programskih vmesnikov.

API je angleška kratica za programski vmesnik aplikacij. Programski vmesnik (API) omogoča komunikacijo med različnimi programskimi komponentami. Če želijo komunicirati, se morajo informacijski sistemi med seboj razumeti, govoriti isti jezik – podobno kot ljudje. Če ne govorijo istega jezika oziroma ne uporabljajo enakega API-ja, potrebujejo »prevajanje«. Za to poskrbijo strokovnjaki (integratorji), ki preučijo posebnost vseh API-jev in poskrbijo, da se sistemi med seboj lahko sporazumevajo.

Tega se zelo dobro zavedajo v podjetju Birokrat, ki nudi istoimenski program za celovito vodenje poslovanja podjetja in računovodstva, tudi za računovodske servise. Program Birokrat uporabljajo velika podjetja, samostojni podjetniki, društva, javni zavodi …

Pogosti primeri rabe Birokrat API-ja

API-je razvijajo, ker vedo, da morajo biti sistemi v današnjem poslu povezani, če želijo biti učinkoviti.

Primeri rabe API-ja pri Birokratu so na primer pri uvozu izdanih računov (osnutek računa), če želite iz zunanje aplikacije prenašati oziroma zapisati osnutke izdanih računov v ERP z namenom izstavitve računov. Zunanja aplikacija pripravi podatke o posameznem računu (stranka, datumi, artikel, količina, cena) in jih s klicem ustrezne metode zapiše v ERP. Dokument se v ERP preračuna in glede na proces poknjiži. Zunanja aplikacija lahko tak dokument tudi prebere.

Prav tako se uporablja pri uvozu izdanih računov, če kot uporabnik želite iz zunanje aplikacije, v kateri se pripravljajo izdani računi (in se izstavljajo), v ERP zapisati finančni dogodek.

Uvozite lahko tudi prejete račune, če kot uporabnik zunanje aplikacije želite, da se prejeti račun zapiše v ERP z namenom nadaljnje obdelave. Če ima račun eno ali več priponk, se te doda v dokumentacijski sistem. V primeru, da je prejeti račun v obliki eRačuna, se lahko uporabi eno od elektronskih poti ePoštarja.

API se lahko uporablja tudi pri oddaji spletnega naročila v ERP za namene nadaljnje obdelave, kot so izdaja blaga, izstavitev računa, finančno knjiženje. Naročilo se zapiše v ERP, vendar je potrebno pred tem pridobiti matične, podporne in ostale podatke (artikle, stranke, zaloge, cene …).

Ne smemo pozabiti omeniti, da Birokrat omogoča tudi integracijo s plačilnimi POS terminali. Elly POS je eno plačilno mesto za vsa plačilna sredstva. Je POS terminal in davčna blagajna v eni napravi. Poveča učinkovitost in zmanjša možnost napak in nepravilnosti pri vodenju poslovanja, pri tem pa je upravljanje enostavno in se lahko integrira z izbrano davčno blagajno.

Integracija z mnogimi spletnimi trgovinami

Strokovnjaki, ki skrbijo za integracijo s sistemom Birokrat, so že naredili povezave s spletnimi trgovinami eLshop, Magento, Magento 2, Prestashop, WooCommerce, Opencart, Shopify in Weebly.

Za integracijo s programom Birokrat vam izdajo API ključ – in zabava se lahko prične.

Več najdete tudi na spletni strani www.birokrat.si/birokrat_api (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Birokrat.
Vas zanima več iz te teme?
Birokrat


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več