Računalništvo, telefonija
Avtomoto
09.12.2022 14:36

Deli z drugimi:

Share

Prvi preizkus reaktivnega motorja na vodik je bil uspešen

Rolls-Royce in easyJet sta se združila, da bi preizkusila, ali lahko letala na vodikov pogon nekega dne očistijo letalsko onesnaženje.
Foto: Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce in evropska letalska družba easyJet sta objavila, da sta uspešno preizkusila reaktivni motor na vodik – tehnologijo, za katero podjetja upajo, da bi lahko sčasoma pomagala odpraviti ali vsaj zmanjšati emisije toplogrednih plinov v letalskem prometu. Pred kratkim so opravili prvi uspešen preizkus, ki naznanjuje morebitno čistejšo prihodnost.

Letalstvo velja za eno izmed panog, kjer je najtežje doseči CO2 nevtralnost, saj je veliko težje izdelati električna letala kot električna vozila. Baterije, polnjene z obnovljivo sončno in vetrno energijo, so še vedno preokorne in neustrezne za dolge lete. Zato si letalske družbe in proizvajalci letal prizadevajo razviti letala, ki bi lahko poganjala čistejša goriva, kot je vodik, ki pri zgorevanju proizvaja vodno paro namesto ogljikovega dioksida.

Podjetji sta za test, izveden v Združenem kraljestvu, uporabili predelan letalski motor Rolls-Royce AE 2100-A. Evropski center za pomorsko energijo je priskrbel gorivo za preskus v obratu za proizvodnjo vodika in plimovanja Eday na Orkneyjskih otokih v Združenem kraljestvu. Ker je bil vodik proizveden z energijo vetra in plimovanja, spada pod t. i. zeleni vodik.

Tako Rolls-Royce kot easyJet sta se vsesplošno zavezala k zmanjšanju svojih emisij toplogrednih plinov. Pri tem jima bo v pomoč zeleni vodik, ki bi jima v teoriji lahko pomagal doseči podnebne cilje. Toda za zdaj zelenega vodika še vedno primanjkuje, proizvodnja pa je pregrešno draga. Nekatere vlade, vključno z administracijo predsednika ZDA, so začele z množičnimi naložbami za večjo proizvodnjo te dragocene surovine.

Medtem ko se zeleni vodik proizvaja z obnovljivo energijo, se danes večino vodika še vedno proizvaja z uporabo plina. To je del kontroverznosti, ko gre za označevanje vodika kot čistega goriva – v resnici je čist le toliko, kolikor je čist vir energije, uporabljen za njegovo proizvodnjo. Če se za proizvodnjo vodika uporablja plin, se pri procesu sproščajo emisije ogljikovega dioksida, ki segreva planet.

Druga velika ovira za letenje na vodikovo gorivo bo po mnenju Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov uvedba in certificiranje novih modelov letal. Za pogon na vodik je treba letala preoblikovati tako, da bodo vključevala večje rezervoarje za gorivo. Boeing 747 jumbo jet bi na primer potreboval več kot 1 milijon litrov vodika, da bi dosegel približno enak doseg kot 250.000 litrov reaktivnega goriva, poroča The Guardian.

Z upoštevanjem teh omejitev se zdi, da bo zeleni vodik na začetku najbolj uporaben za kratke lete. Poročilo Evropske unije iz leta 2020 ocenjuje, da bi potniška letala s pogonom na vodik za razdalje do 3.000 kilometrov lahko prišla na trg do leta 2035. To je pisano na kožo easyJetu, ki največ prometa ustvari na kratkih relacijah. Rolls-Royce, vodilni dobavitelj motorjev za poslovno letalstvo, šteje med svoje stranke več kot 400 letalskih družb. Vsaj še dve od teh strank – Boeing in Airbus – prav tako raziskujeta vodik kot alternativno čisto letalsko gorivo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električni motorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več