Računalništvo, telefonija
Avtomoto
19.10.2023 13:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi Tesla Cybertruck bo tovarno zapustil 30. novembra

Po več kot štirih letih čakanja bodo prvi lastniki končno v roke dobili ključe svojega Cybertrucka.
Foto: Tesla
Foto: Tesla

Tesla in Elon Musk sta začetek proizvodnje naznanila v objavi na platformi X (prej Twitter) skupaj s prihodki za tretji kvartal. Uradni začetek proizvodnje je načrtovan za 30. novembra, ko bodo Musk in druščina v gigatovarni v Texasu priredili ogromen šov za slavni začetek električnega poltovornjaka Cybertrucka in ključe predali prvim kupcem.

Novica o začetku prodaje Cybertrucka je bila za Teslo prepotrebna. Podjetje je razkrilo, da beleži 44-odstotni padec dobička v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Kot veste, se je začetek proizvodnje električnih poltovornjakov stalno zamikal. Leta 2019 je Musk obljubil prodajo v 2021, nato pa smo večkrat na leto lahko poslušali zagotovila, da bodo poltovornjaki kmalu med nami. Tudi letos so datum prodaje že dvakrat prestavili. Nazadnje so obljubili poletno predstavitev, a je bilo zelo kmalu jasno, da iz tega ne bo nič. Smo pa v tem času lahko večkrat naleteli na novice in posnetke prvih prototipov na ameriških cestah. To je bil vsaj znak, da se razvoj bliža koncu.

Tesla in Musk nista razkrila, koliko avtomobilov bodo dostavili strankam na dan dogodka. Z začetkom masovne proizvodnje naj bi gigatovarna v Austinu letno lahko proizvedla 125.000 poltovornjakov Cybertruck. Musk je opozoril, da bo povečanje proizvodnih kapacitet potekalo postopoma. Njihov cilj je proizvesti 250.000 poltovornjakov Cybertruck na leto, vendar naj bi se to zgodilo šele proti koncu leta 2024 oziroma v začetku 2025.

V začetek proizvodnje poltovornjaka so vložili ogromno sredstev

Glede na razkrito bilanco stanja je očitno, da je podjetje vložilo ogromno sredstev v proizvodnjo poltovornjaka. Obratovalni stroški najbolj znanega proizvajalca e-avtomobilov so se v primerjavi z lanskim letom povečali za 43 odstotkov na 2,4 milijarde ameriških dolarjev. Večji del je bilo namenjenih Cybertrucku.

»Poudariti želim, da bo pri doseganju množične proizvodnje s Cybertruckom ogromno izzivov,« je dejal Musk, pri čemer je opozoril, da bo trajalo približno 18 mesecev, da bo Cybertruck začel ustvarjati dobiček.

»Mislim, da je to naš najboljši izdelek doslej. Za doseganje množične proizvodnje in ustvarjanje dobička pri ceni, ki si jo lahko ljudje privoščijo, bo potrebno ogromno dela,« je nadaljeval izvršni direktor.

»Če želiš narediti nekaj radikalnega in inovativnega ter nekaj res posebnega, kot je Cybertruck, je to izjemno težko, ker nimaš reference, ničesar ne moreš kopirati. Izumiti moraš ne samo avto, ampak tudi način izdelave. Torej, bolj ko je teritorij neznan, manj predvidljiv je izid.«

Razvijajo super računalnik Dojo

Tesla je tudi razkrila, da je povečala porabo za razvoj umetne inteligence, saj podjetje dela na zagonu svojega super računalnika Dojo. Dojo je zasnovan za usposabljanje nevronskih mrež Tesle za napredovanje avtomobilskih sposobnosti avtonomne vožnje in tudi humanoidnega robota Optimusa.

Od prvotne predstavitve poltovornjaka Cybetruck so Teslo dohiteli in prehiteli nekateri konkurenti. Ford je predstavil F-150 Lightning, Rivian pa model R1T. Prihaja tudi Chevrolet Silverado in Hummerjev električni kandidat SUT. Konkurence ne primanjkuje. Tesla pa ima prednost, da je vsa ta leta pridno vzbujala zanimanje za svoj električni poltovornjak. Na začetek proizvodnje čaka kar 2 milijona lastnikov, ki so kot prvi rezervirali Cybertruck.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili Tesla Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več