Računalništvo, telefonija
11.07.2011 06:29

Deli z drugimi:

Share

Prva uspešna presaditev umetnega organa

Darovalci organov kmalu ne bodo več potrebni!
Darovalci organov kmalu ne bodo več potrebni!

Informacijske tehnologije omogočajo kakovostnejše storitve v zdravstvu. To so z izvrstnim dosežkom ponovno pokazali švedski in angleški zdravniki. Ti so namreč s pomočjo sodobne tehnologije izdelali sintetični oziroma umetni sapnik. In to še ni vse. Vrhunskim zdravnikom je kot prvim uspelo sintetični organ presaditi živemu prejemniku. S tem so dejansko odprli pot za novodobne presaditve, kjer darovalci niso potrebni.

Pot do novega sapnika je bila vse prej kot enostavna. Angleški znanstveniki so bolniku iz Eritreje, ki trenutno študira na Islandiji, najprej izdelali tridimenzionalni model lastnega sapnika. Model je bil izdelan iz posebnega stekla, pri čemer je bila uporabljena celo nanotehnologija. Tridimenzionalni model sapnika so zdravniki potopili v raztopino matičnih celic bolnika. Po dveh dneh so se celice vsadile v milijone drobnih luknjic umetnega sapnika in švedski zdravniki so lahko opravili presaditev. Za celoten postopek izdelave umetnega organa so angleški in švedski zdravniki potrebovali zgolj teden dni.

Ker je bil umetni sapnik »izdelan« iz bolnikovih lastnih celic, je telo organ sprejelo brez težav. To pomeni, da bolnik po presaditvi ni potreboval močnih zdravil, ki bi preprečevala zavrnitev organa. Ta teden dni po operaciji odlično okreva. Angleški in švedski zdravniki so prepričani, da se bo v bližnji prihodnosti potreba po darovalcih organov močno zmanjšala. Ti so namreč prepričani , da bi lahko nov postopek izdelovanja umetnih organov uporabili še za pripravo žil, ušes, nosu in celo umetne kože. Na posamični organ in presaditev naj bi bilo potrebno čakati do največ teden dni.


Prijavi napako v članku