Računalništvo, telefonija
23.04.2007 15:02

Deli z drugimi:

Share

Projekt uvajanja GRID tehnologije

Rektorica Univerze na Primorskem dr. Lucija Čok in član uprave Telekoma Slovenije mag. Željko Puljič sta danes na sedežu univerze slovesno podpisala pogodbo o uvajanju in postavitvi GRID infrastrukture v omrežju slovenskega nacionalnega operaterja elektronskih komunikacij. Gre za dvoletni projekt, v katerega bo poleg obeh nosilnih pogodbenih partnerjev vključenih več fakultet Univerze v Ljubljani, Inštitut Jožefa Štefana in več industrijskih razvojnih oddelkov. Za Telekom Slovenije je projekt pomemben zlasti z vidika praktične uporabe GRIDa pri načrtovanju in uvajanju novih (tele)komunikacijskih storitev in rešitev ter za bolj učinkovito izkoriščanje visoko razpoložljive in zanesljive lastne omrežne infrastrukture.

GRID tehnologija je namenjena povezovanju in integraciji porazdeljenih računalniških sistemov in sistemskih virov (procesna moč, podatkovna skladišča, pasovna širina…) v enovit informacijski sistem. V okviru 6. okvirnega programa (FP6) je bil GRID eden izmed strateških raziskovalnih področij v EU, sedaj pa gre za uporabo rezultatov teh raziskovalnih projektov v industrijske, storitvene in izobraževalne namene, kar je tudi eden izmed osnovnih ciljev projekta. Tudi 7. okvirni program (FP7) EU podpira razvoj in umestitev GRIDov in drugih omrežnih infrastruktur. Z GRIDom bo vzpostavljena nova, visoko varna in zanesljiva infrastruktura v telekomunikacijskem omrežju, namenjena predvsem za uvajanje novih, procesno in po virih zahtevnih multimedijskih storitev v prihodnosti.

Projekt ima širši slovenski pomen, saj vključuje naše vodilne znanstveno-raziskovalne ustanove ter temelji na domačem znanju in izkušnjah. Pomeni prvi resnejši korak k praktičnem uvajanju tehnologije GRID na naših tleh.


Prijavi napako v članku