Igre
19.04.2010 17:52

Deli z drugimi:

Share

Prirejanje izidov igračarskih tekmovanj v Južni Koreji

Najbolj priljubljena južnokorejska spletna igra je še vedno prvi Starcraft.
Najbolj priljubljena južnokorejska spletna igra je še vedno prvi Starcraft.

Igre v Južni Koreji jemljejo precej resno, tako resno, da imajo igre celo svoje lige in tekmovanja. Ena bolj priljubljenih tovrstnih iger je Starcraft, ki kljub dejstvu, da je igra že relativno stara, izšla je namreč že leta 1998 obsega nekako vseh odigranih 70% tekem v tovrstnih ligah. Tekmovanja pogosto prenašajo tudi na televizijskih kanalih, kjer si jih ogleda več sto tisoč gledalcev, uspešni tekmovalci pa imajo domala kulten status, dobijo pa tudi svojega trenerja in sponzorje.

Priljubljenosti in gledanosti primerni so tudi denarni vložki in nagrade za zmagovalce. Zaradi tega nekako ni pretirano čudno, daj je tudi ta vrsta športa postala tarča kriminala in s tem prirejanja rezultatov. Na dan so tako prišli podatki o seriji prirejanja rezultatov, kjer so igralci zanalašč izgubljali, s čimer so nekateri zaslužili precejšnje vsote denarja na nelegalnih stavnicah. V postopku preiskave pa niso le nekateri igralci, temveč tudi nekaj trenerjev, novinarjev, menedžerjev in celo komentatorjev. Po prvih znanih podatkih naj bi za nelegalne stave vedeli celo nekateri izmed organizatorjev in na ta način še sami poskušali ustvariti nekaj postranskega dobička.

Kot kaže tudi virtualni šport postaja vse bliže pravemu, vsaj po škandalih, ki smo jih bili do sedaj vajeni predvsem iz nogometnih zelenic, tudi domačih. Je pa res, da česa takega v Evropi verjetno še nekaj časa ne bomo videli, vsaj dokler so tovrstna tekmovanja še vedno precej v povojih, vsaj v primerjavi z daljnovzhodnimi zagrizenci.


Prijavi napako v članku