Računalništvo, telefonija
16.02.2021 12:15
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pričnite z delom v nekaj sekundah z SSD diski

SSD ali Solid State Drive diski z bliskovito hitrostjo nadaljujejo svoj pohod v računalniški svet. Naslednja velika novost je podatkovno vodilo PCIe 4.0, ki obljublja še večje hitrosti pisanja in branja podatkov.
Samsung EVO 870 SSD disk poskrbi za bliskovite hitrosti
Samsung EVO 870 SSD disk poskrbi za bliskovite hitrosti

Priljubljenost SSD diskov vztrajno narašča, še posebej med uporabniki, ki za delovne naloge potrebujejo bliskovite hitrosti. Narašča tudi med manj zahtevnimi uporabniki, ki si želijo, da se njihov prenosni ali namizni računalnik vklopi v nekaj sekundah.

Cene SSD diskov padajo, hitrosti pa naraščajo

Glavni razlog za njihovo priljubljenost je seveda njihova hitrost. Vse več uporabnikov se odloča za SSD disk kot glavni medij na katerega naložijo operacijski sistem, kar v praksi pomeni hiter zagon računalnika in hitro delovanje vseh programov, ki so naloženi na SSD disk.

SSD diski so lažji, trpežnejši in zmogljivejši od HDD diskov. Za branje in pisanje podatkov ne potrebujejo premikajočih mehanskih delov, kar pomeni, da so skoraj neslišni in niso občutljivi na tresljaje in zunanje poškodbe. SSD diski porabijo manj energije in se ne segrevajo tako kot HDD diski, kar je še posebej pomembno za prenosne računalnike.

V preteklosti je visoka cena SSD diskov odvrnila kupce od nakupa. V današnjih časih so se cene SSD diskov približale cenam HDD diskom, kar pomeni, da kupcem ni več pomembno, da dobijo čim več prostora za svoj denar. Hitrost je postala nova merilo pri nakupu, zato dandanes lahko opazimo, da so SSD diski postali glavni disk za delovanje računalnikov, medtem ko je HDD posedel na klopci in dobil odgovornost za dodaten prostor v računalniku.

Kaj je razlika med zunanjim in notranjim SSD diskom?

Razlikujemo jih po podatkovnih vodilih in posledično hitrosti. Notranji SSD diski uporabljajo vodila SATA ali PCIe, preko katerih ni moč opaziti zamika pri branju in pisanju podatkov. Zunanji SSD diski uporabljajo USB povezavo, ki je občutno počasnejša od podatkovnih vodil SATA in PCIe. V praksi to pomeni, da zunanje SSD diske ne uporabljamo za delovanje računalnika in služijo le kot dodaten prostor in prostor za varnostno kopijo naših podatkov.

Podatkovno vodilo PCIe 4.0 je kralj hitrosti

Četrta generacija podatkovnega vodila PCIe obljublja kar dvakratno povečanje hitrosti v primerjavi s predhodnikom PCIe 3.0. Tehnologija je novost na trgu, kar se pozna tudi na cenah. Paziti je treba tudi, da osnovna plošča in ostale komponente podpirajo PCIe 4.0.

Kljub svetlobnim hitrostim SSD diskov, ki uporabljajo podatkovno vodilo PCIe, so SATA SSD diski še vedno najbolj priljubljena izbira pri uporabnikih.

Katerega izbrati?

Želite pohitriti delovanje vašega računalnika? V spletni trgovini podjetja Links vas čaka pestra ponudba kakovostnih SSD diskov svetovno poznanih znamk, kot so Samsung, Crucial, Kingston, PNY in druge.

Najbolj priljubljena izbira so Samsungovi EVO 870 SSD diski kapacitet od 250 GB do 1 TB. Dosegajo največje hitrosti, ki jih premore SATA3 vmesnik. Hitrost branja podatkov je 560 megabajtov na sekundo, zapisovanja pa 530 megabajtov na sekundo. Premorejo vse, od vsakodnevnih opravil, hitrejšega zagona iger do procesiranja 4K in 8K videa. Vgradnja v računalnik je preprosta, potrebujete le standardno povezavo 2,5″ SATA.

Hitrost ne čaka nikogar. Skočite na spletno stran podjetja Links ali pa kar v njihovo prodajalno, ki je zopet odprta za obiskovalce.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več