Triki in nasveti
31.05.2022 06:38

Deli z drugimi:

Share

Preverite “zdravje” pomnilnika v telefonu

Tudi pomnilnik v telefonu se sčasoma obrabi in ne deluje več kot nov, zato je tukaj aplikacija, ki vam pove, ali je že čas za zamenjavo.

Pomembno je, da preverite zdravje pomnilnika telefona, ker gre za dejavnik, ki vpliva na uporabniško izkušnjo. Enota za shranjevanje je del, kjer so shranjeni podatki v vašem telefonu. Dandanes ima večina naprav enote UFS. V preteklosti so se uporabljale enote eMMC.

Zdrava enota za shranjevanje opazno vpliva na hitrost vašega telefona. Vse naloge, aplikacije, storitve in tudi sam operacijski sistem (Android, iOS, HarmonyOS …) opravljajo operacije branja in pisanja. Stara in počasna shranjevalna enota bo opazno vplivala na delovanje. Pri prehodu iz menijev, pri zagonu aplikacij boste sčasoma opazili zakasnitve in počasno delovanje. Zato je pomembno, da preverite zdravje pomnilnika telefona.

Obstajajo načini za preverjanje zdravja pomnilnika za naprave Android. Zdravje pomnilniške enote lahko preverite tako, da naredite primerjalno vrednost za shranjevanje. Za to morate najprej ugotoviti vrsto in različico shranjevalne enote na vaši napravi. Možne hitrosti pomnilnika in različice so na voljo v spodnji tabeli. Če je med vašo napravo in vrednostmi v spodnji tabeli velika razlika, je vaš pomnilnik zastarel.

Za testiranje lahko uporabite aplikacijo AndroBench, ki se uporablja za merjenje hitrosti vaše shranjevalne enote. Test za shranjevanje traja približno 2-5 minut, ko je postopek končan, pa bodo prikazani rezultati. Zgornje vrednosti lahko primerjate z vrednostmi vaše naprave. Na ta način lahko preverite zdravje pomnilnika telefona.

Ker aplikacija ni uradno na voljo v trgovini Google Play, jo je potrebno namestiti preko spletne strani z namestitvijo datoteke .apk.

Po uspešni namestitvi je uporaba zelo preprosta. Vse kar morate narediti je, da kliknete na gumb “Run All Benchmarks” in potrditi test s klikom na gumb “Yes.

Postopek bo trajal nekaj minut, če imate hitro pomnilniško enoto, je lahko celo konec v nekaj sekundah. Spodnji rezultat primerjalnega preizkusa je za napravo Google Pixel 2 XL. Ta naprava je opremljena s čipsetom Qualcomm Snapdragon 835 in ima enoto za shranjevanje UFS 2.1. Če pogledamo zgornjo tabelo, so vrednosti zaporednega branja/pisanja za pomnilniško enoto UFS 2.1 povprečno 860 MB/s in 250 MB/s. Posledično se lahko stanje shranjevanja te naprave šteje za dobro.

Obstaja veliko rešitev, ki jih lahko storite za zaščito zdravja pomnilnika telefona. Na ta način lahko dobite bolj gladko uporabniško izkušnjo. Najprej poskusite ohraniti prostor za shranjevanje v telefonu čim bolj prost. To je zato, ker bodo vsi procesi, ki se izvajajo v telefonu za branje/pisanje, pri nizkem prostoru za shranjevanje povzročili težave. Posledično poln prostor za shranjevanje pomeni “težji” in počasnejši telefon.

Zmanjšajte število aplikacij v telefonu, izbrišite nepotrebne aplikacije. Aplikacije, ki so nameščene, bodo “utrudile” telefon in za delovanje v ozadju bodo vedno brale/pisale, zato se bo življenjska doba pomnilnika skrajšala. Dolgoročno lahko to povzroči slabe posledice. Izrabljena shranjevalna enota povzroča zelo počasne procese in s tem slabo uporabniško izkušnjo.

Ponastavitev na tovarniške nastavitve se sliši kot čist začetek, vendar pravzaprav ni tako dobra. Nenehna ponastavitev na tovarniške nastavitve lahko tudi skrajša življenjsko dobo pomnilnika, ker se podatkovna particija v enoti za shranjevanje formatira v vsakem postopku ponastavitve na tovarniške nastavitve. Formatiranje na dolgi rok obrablja pomnilniško enoto.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone android


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več